09/30/15 19:30
(http://pik.bg)

Ексклузивно! Шефка в БНБ хвърли оставка!

Ексклузивно! Шефка в БНБ хвърли оставка!

Ръководителят на управление „Банков надзор” в БНБ Нели Кордовска е подала молба за напускане, считано от 1 октомври 2015 г.

Молбата й е била приета. Това съобщиха от националната банка. От там не обясниха какъв е мотивът за напускането на Кордовска, а само допълниха, че е стартирана процедура за избор на неин заместник като зам.-шеф на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Оставката на Кордовска идва само ден, след като от Сметната палата обявиха, че са приключили с одита на ръководения от нея сектор на БНБ.

Проверката на Банковия надзор бе поискана от депутатите заради фалирането на КТБ и последвалите скандали със затворената банка. Името на Кордовска нашумя, след като стана ясно, че е дала своята благословия бившите вече квестори в КТБ да изплатят депозити, преправени от преференциални на стандартни. Така са се облагодетелствали около 1000 физически и юридически лица. Въпросните лица хем първо са вземали високи лихви, хем след това са успели да си вземат и гарантираните до 100 000 евро от Фонда за гарантиране на влоговете. Въпреки че по закон нямат това право.

Според обясненията на квесторите основанията им да разрешат предоговаряне на ВИП депозитите са дошли от кореспонденцията с Фонда за гарантиране на влоговете, която се водела точно по времето, когато Кордовска временно оглавявала тази институция. Самата Кордовска оправда тогава поведението си с това, че е допусната техническа грешка и писмото й с указания до квесторите на КТБ е било сбъркано.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване