09/30/15 23:23
(http://pik.bg)

Започнаха разкопките при крепостта Урвич край София

Започнаха разкопките при крепостта Урвич край София

Започнаха разкопките при крепостта Урвич край София. Това проф. Николай Овчаров, цитиран от "Фокус". Той уточни, че сред целите на археолозите е и възстановяването на църквата и манастира в местността и превръщането й в пълноценен обект на културно-историческия туризъм. Урвич е една от най-запазените крепости у нас, категоричен е проф. Овчаров.

„Доста от стените е запазено, като на места достига до 7-8 метра запазеност, това е една от най-запазените крепости. Проучванията на „Урвич“ започват още през 60-те години от моя покоен баща проф. Димитър Овчаров. И ние с Бони Петрунова успяхме да ги продължим, със съдействието на Софийска община“, поясни археологът. По думите му се намираме в епохата на културния туризъм и интересът към тези паметници е голям.

"Именно по тази причина ние искаме да разкрием не само средновековната крепост и манастира, но и да създадем този туристически маршрут край София, който започва от столицата и преминава през Урвич. Намира се на 5 километра от табелата на София“, уточни проф. Николай Овчаров. Той каза още, че оттам се стига до прекрасния Самоков и нашумелия Цари Мали град.

„Следват историческите Бистрица, Железница, откъдето всеки може да се прибере до София. Ето това е огромното значение на крепостта „Урвич, на което преди 30 години не се обръщаше внимание. Историческата стойност на крепостта е наистина изключителна“, категоричен бе археологът. Проф. Николай Овчаров каза още, че крепостта Урвич е част от онези прекрасни, но пренебрегнати паметници на културата, които остават в сянката на места като Перперикон.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване