09/30/15 08:17
(http://www.klassa.bg/)

Кирил Домусчиев: Липсват кадри във всички сектори на икономиката

 Във всички сектори на икономиката има недостиг на специалисти, алармира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на заседанието на тристранния съвет. "Не може да накараш млад човек да остане в България, ако е решил да си тръгне. Няма един нормален работодател, който ще предложи на чужденеца 2 пъти или 3 пъти повече пари, отколкото на българина", каза още той.


"Трябва да е луд работодателят, който ще предложи на български специалист в пъти по-малка заплата, отколкото на чужденец. Апелирам да не се слагат прагове на заплащането, защото има специалности, при които трябва да се конкурираш с пазара на труда", коментира Домусчиев.

 

Освен пакета от промени в данъчните закони социалните партньори обсъдиха и проект за облекчен внос на висококвалифицирани кадри от чужбина, които не достигат на българския пазар на труда. Става въпрос за т.нар. процедура „синя карта“ за достъп на кадри от трети страни до пазара на труда в страните в ЕС.

Работодатели отдавна се оплакват, че в страната ни има голям глад за Ай Ти специалисти. Докато в Германия срокът те да бъдат внесени по реда на процедурата „синя карта“ бил 4 седмици, а у нас понякога това отнемало от 6 до 9 месеца, стана ясно на заседанието.

„Предложението за промени не решава генерално проблема. В България вече няма кой да сметне един вентилатор. Положението на пазара на труда е катастрофално. След 10 години няма да има кой да работи в машиностроенето“, алармира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. По думите му ще липсват както заварчици с основно образование, така и оператори на машини със средно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване