09/30/15 23:03
(http://pik.bg)

Министър Танева: Здравето на пчелите е от значение за доходите и развитието на цялото земеделие

Министър Танева: Здравето на пчелите е от значение за доходите и развитието на цялото земеделие

Поставянето на сектор „Пчеларство” под условия, които пазят здравето на пчелите, създават условия за устойчивото им развитие, което е от ключово значение за доходите, резултатите и развитието на целия земеделски сектор. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на „Селище на пчелите” в ЕП, предаде „Фокус”.

„България е страна с изключително голямо видово разнообразие на растенията. Колкото по-бързо това се разпознае от всички заинтересовани и се приемат съответните мерки, толкова би било по-добре за всички фермери и най-вече по-доходоносно за все един от тях. Просто трябва да има разбиране в дълбочина. Ролята на всички, които са част от каузата за по-хубави условия за развитие на сектор „Пчеларство” е и тази – да обясним защо секторът трябва да бъде поставен в центъра на европейските земеделски политики”, заяви министър Танева.


Министърът на земеделието и храните обясни и какво е свършено в нашата страна –„в новата ПРСР, чиято първа нотификация подготвихме миналата седмица, предложихме и ще бъде подадена за одобрение нова схема за подкрепа на земеделските стопани, които отглеждат медоносни култури при условие, че ги предоставят за пашуване на пчелните семейства”, посочи Танева. „Надявам се на подкрепа на комисията и комисар Хоган. Използвам възможността да благодаря за добрата комуникацията, която имаме, за отличните отношения, разбирането и подкрепата за страни като нашата. Такава схема има доколкото ни е известно в още две страни, макар и не в същия вид”, уточни министър Десислава Танева.


„Върви дебатът за опростяването на директните плащания и позеленяването. Можем ли да говорим за позеленяване на общата селскостопанска политика, ако не говорим какъв е делът в това на пчелите, защото без тях няма как да сложим такъв етикет на тези политики. За това още преди новия програмен период в хода на дебата за опростяването, моето предложение е да помислим за това как да включим пчелите в отплата на позеленяването и какви инструменти можем да предложим за директната им подкрепа”, допълни Десислава Танева.


„Другото, което искам да предложа е по повод протичащата в момента процедура за приемане на нов законодателен акт, който следва да обедини двата регламента за прилагането на мерките училищен плод и училищно мляко в училищата. Нека положим усилие в този нов законодателен акт да се включат земеделските продукти, които могат да бъдат доставени в училищата, защото това е част от възпитанието на младото поколение как да се храни здравословно”, заяви още земеделският министър.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване