09/30/15 22:12
(http://www.klassa.bg/)

Планерът Perlan 2 ще полети до ръба на Космоса без двигател

 Планерът Perlan 2 успешно приключи първия си тестови полет, подготвяйки се да се издигне до ръба на Космоса, пише Tech Тimes. Безмоторната летателна машина е била издигната от селскостопански самолет до височина 1524 метра под управлението на пилотите Джим Пайн и Морган Сандъркук. 
Полетът до 1524 метра е само началото. Следващата година планерът ще се издигне на 27400 метра в Аржентина, за да изследва климата, климатичните промени и озоновия слой. Създателите на Perlan 2 се надяват събраните данни да помогнат на учените да разберат и как по-голямата височина влияе на функционирането на летателните машини. 
Конструираният от Airbus Perlan 2 е направен от композитни материали. Една от амбициите за безмоторния самолет е в бъдеще да бъде използван от първите хора, които ще колонизират Марс. Причината е, че земната атмосфера на височина 27400 метра е подобна на въздуха на Марс както като плътност, така и като температура. 
Издигайки се на 27400 метра, планерът ще постави нов рекорд за височина за безмоторен самолет, надминавайки предишното най-добро постижение от 15544, постигнато от предшественика си Perlan през 2006 година. Планерът се издига на такива височини, носейки се с въздушните течения, познати като стратосферни планински вълни - ветрове, които преминават над планинските вериги и се движат нагоре. 
През декември планерът ще бъде тестван в Миндън, щата Невада, а след това ще бъде изпратен в Аржентина, за да лети с ветровете над Андите. През юли или август се очаква самолетът да се издигне до 27400 метра. Вече се планира и създаването на Perlan 3, който ще достигне височина 30500 метра. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване