09/30/15 22:08
(http://www.klassa.bg/)

Първият британски пациент получи имплант от стволови клетки за лечение на слепота

 Във Великобритания за пръв път приложиха експериментално лечение със стволови клетки, което има потенциала да спаси зрението на хиляди пациенти, пише The Guardian. През декември лекарите ще разберат, дали жената с възрастова макуларна дегенерация е възстановила зрението си след успешната операция в Лондон миналия месец. В продължение на 18 месеца десетима пациенти ще преминат през процедурата. Имплантът, който съдържа очни клетки, наречени ретинален пигментен епител, се произвежда от стволови клетки, отгледани в лаборатория. По време на трансплантацията те се поставят зад ретината. 
Първият опериран пациент има “влажна” форма на макуларна дегенерация. Лекарите смятат обаче, че терапията би могла да се прилага и при “сухата” форма на заболяването, от която страдат по-голямата част от 700-те хиляди пациенти с макуларна дегенерация във Великобритания. Първите избрани да получат лечението са диагностицирани с влажната форма и са преживели внезапна загуба на зрение в рамките на шест седмици. Поддържащите клетки в окото, които почистват замърсяванията, позволявайки на виждащата част да функционира, са умрели. Целта на импланта е да възстанови тези поддържащи клетки, така че виждащата част от окото да не бъде засегната от все по-токсичната среда, причиняваща влошаване и загуба на зрение. 
Екипът е избрал хора с драматична загуба на зрение, за да провери дали терапията с експериментални стволови клетки е в състояние да го възстанови. При пациентите със суха макуларна дегенерация процесът е значително по-бавен, което означава, че ако терапията покаже успех при тази форма на заболяването, лекарите могат да избират времето за намеса. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване