09/30/15 15:30
(http://www.dnevnik.bg/)

Работодателските съюзи внесоха в прокуратурата сигнали за нарушения в енергетиката


Ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации внесоха днес в прокуратурата сигнали за три типа нередности в енергетиката, съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара. 

 На среща днес с главния прокурор Сотир Цацаров  шефовете на бизнес съюзите са прогнозирали, че ако нарушенията бъдат прекратени, цената на тока може да падне. В срещата са участвали председателите на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, на Българската стопанска камара Божидар Данев, на търговско-промишлената палата Цветан Симеонов  и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев.

Цацаров е припомнил, че работна група с участието на Министерството на енергетиката, ДАНС и прокуратурата разследва потенциалните закононарушения и е обещал резултатите да станат известни през ноември. 

Един от сигналите на работодателите е с данни за нарушения, свързани с работата на фотоволтаични централи през нощта (когато липсва слънцегреене) и за изкупуване на електрическа енергия от централи преди въвеждането им в експлоатация. В сигнала се повдига въпросът за крайната собственост на търговски дружества, експлоатиращи ВЕИ-централи, свързани с длъжностни лица, в чиито правомощия влиза вземането на решения за ВЕИ-сектора, т.е. при явен конфликт на интереси. Излагат се и данни за действия и бездействия на държавни регулаторни органи, които не се упражнили достатъчен контрол и не са търсили административно-наказателна отговорност от нарушителите, се посочва в съобщението.

Четирите организации предлагат прокуратурата да сезира компетентните американски власти по реда на щатския Закон за чуждестранните корупционни практики във връзка с приватизацията на две топлоелектроцентрали в комплекса - ТЕЦ "Мариза изток 1" и ТЕЦ "Марица изток 3". Причината е, че собствеността в двете дружества е на американски инвеститори (AES  и Contourglobal). В сигнала е изложена хронологията по изграждане на обектите, посочени са данни за нарушения на процедурите за определяне на чуждестранните инвеститори и неразкриване на действителните собственици на капитала на проектните дружества. В сигнала се твърди, че с двете централи са сключвани неизгодни за държавата сделки с електроенергия, които водят до задължително изкупуване на тока в нарушение на правилата за конкуренция на ЕС.

Третият сигнал е за евентуално нарушение в Комисията за енергийно и водно регулиране. На 31 юли в сайта й е публикуван текстът на решение, който по-късно е бил подменен с друг, облагодетелстващ фотовалтаичните централи. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване