09/30/15 19:42
(http://pik.bg)

Стоилов: Имаме принципни различия с управляващите за училищното образование

Стоилов: Имаме принципни различия с управляващите за училищното образование

Законът за училищното и предучилищното образование, който управляващите приеха ще задълбочи социалното неравенство и ще доведе до спадане на качеството на общественото образование.

Това заяви пред медиите в парламента зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. По думите му това се дължи на допускането на финансиране на частните училища и този подход скоро ще бъде прехвърлен и върху висшето образование с още по-голяма настойчивост. Като друга причина Стоилов посочи премахването на оценките в началния курс.

На второ място той посочи, че този закон намалява грижата за децата в неравностойно положение – закриват се помощните училища и други специализирани училища и се преобразуват в центрове за личностна подкрепа. „На трето място този закон няма да съдейства за намаляване на броя на отпадащите ученици – завършването на основно образование ще бъде след 7 клас, а не след 8. Разрешава се и надомното образование без специални причини за това”, поясни той.

Янаки Стоилов изтъкна, че законът подценява ролята на училището за социалната интеграция и социалните грижи за децата – безплатният транспорт е предвиден само за децата до 16-годишна възраст, отхвърли се предложението за училищата „Втори шанс” за отпадналите деца; не са предвидени средства за ученическо облекло и други дейности със социален характер. Като друга причина за несъгласието на БСП със закона Стоилов посочи липсата на важни механизми за провеждане на единна държавна политика в образованието – запазва се практиката на неограничен брой учебници, а финансираните от министерство на земеделието професионални гимназии стават общински.

„Начинът на оценяване на директорите, създаването на два инспектората и други подобни разпоредби не потвърждават декларациите за единна държавна политика в образованието. Това са достатъчно основания, поради които ние изразихме критично отношение и не подкрепихме много от важните разпоредби в този закон. Вместо да се правят реформи, които да лекуват проблемите, те задълбочават политиката, довела до тези проблеми”, заключи Янаки Стоилов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване