09/30/15 08:06
(http://pik.bg)

Съдебната власт изостава със събирането на 15,7 млн. лева собствени приходи

Съдебната власт изостава със събирането на 15,7 млн. лева собствени приходи

Съдебната власт изостава със събирането на 15,7 млн. лв. приходи. Това става ясно от писмения отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатско питане.

Приходната част на Темида за 2015 г. е в размер на 140 млн. лв. “По отчетните данни към 31.08.2015 г. постъпленията от приходи по бюджета на съдебната власт са в размер на 75,7 млн. лв., което показва изоставане от представеното в Министерството на финансите първоначално месечно разпределение на приходите за осемте месеца на годината (91,4 млн. лв.)”, посочва Горанов. Финансовият министър е категоричен, че в централния бюджет не са предвидени средства за актуализиране възнагражденията на заетите в съдебната система и не са налице възможности за одобрението на допълнителни разходи над одобрените 473 млн. лв. за 2015 г. Владислав Горанов припомня, че единствено бюджетите за 2015 г. на Народното събрание и на съдебната власт не са намалени с по 10% спрямо разходите за персонал за предходната година.

На 17 септември 2015 г. Висшият съдебен съвет реши магистратите и служителите от съдебната власт да получат увеличение на заплатите си с 12%, считано от 1 ноември. Увеличението ще е за сметка на бонусите, които работещите в съдебната система няма да вземат в края на годината. Увеличението за ноември и декември ще се покрие от реализираните шест милиона лева излишък в бюджета на съдебната власт. ВСС обаче ще иска увеличение на бюджета на Темида за 2016 г. с близо 70 млн. лв., което едва ли ще срещне подкрепа от страна на финансовото министерство. В началото на тази година ВСС на среща с финансовия министър, кадровиците на съдебната система настояха за актуализиране на възнагражденията за съдии, прокурори, следователи и съдебни служители. Горанов обаче ги отряза. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване