09/30/15 22:10
(http://www.klassa.bg/)

Създадоха бетон, който попива 600 литра вода на квадратен метър в минута

 Британска компания е разработила технология, която може да помогне да се избегне опасността от наводнения, особено по пътищата, пише Discovery News. Създаденият от фирмата за устойчиво строителство Тarmac материал Topmix Permeable е абсорбиращa бетонна настилка, способна да попие 600 литра вода на квадратен метър в минута. 
С помощта на Topmix водата от пътищата може да се премахне, като така се предотврати опасното образуване на воден слой. След абсорбирането й дъждовната вода се филтрира през порест пласт от малки камъчета, който отстранява петролните хидрокарбони и други замърсители, срещащи се обичайно по улиците. След филтрирането водата се връща в почвата. 
“Възможността за контрол и активно управление на оттичането на водата значително намалява риска от повърхностни наводнения, защитавайки както естествената, така и създадената от човека среда”, се посочва на уебсайта на компанията. Topmix може да допринесе и за намаляване на ефекта на градското островно затопляне, тъй като порите в структурата му не задържат толкова топлина, колкото асфалтът. Нещо повече, водата, изпаряваща се от порите на бетона има охлаждащ ефект. 
Технологията все още не е готова обаче за приложение в голям мащаб. Tarmac отбелязва, че настилката лесно се уврежда при замръзване на водата и затова не би могла да се използва при отрицателни температури. Наред с това продуктът не е подходящ за натоварени пътища, а по-скоро за странични улици, пешеходни зони, велосипедни алеи и паркинги. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване