09/30/15 12:13
(http://www.dnevnik.bg/)

Франция разследва Башар Асад за престъпления срещу човечеството


Франция започна разследване срещу сирийския президент Башар Асад за престъпления срещу човечеството, заяви в сряда френски прокурор. Действията на Париж за пореден път показват разделението между световните сили в отношението им към сирийския лидер, отбелязва "Ройтерс".

Разследването, в хода на което ще се проверяват и твърдения за мъчения и отвличания, извършвани от проправителствените сили, е започнато "на базата на сведения, получени от Министерството на външните работи на Франция" на 10 септември.

Около 250 000 души загубиха живота си в продължаващата вече четвърта година гражданска война между режима на Асад, сирийските бунтовници и "Ислямска държава". Броят на бежанците и разселените вътре в страната вече е над 11 милиона души.

Френското външно министерство обяви, че разполага с 55 000 снимки, изнесени от Сирия от бивш офицер от армията. Според медиите те илюстрират 11 000 предполагаеми жертви на правителствената армия.

Дали френският съд е компетентен да разглежда дело срещу предполагаемите извършители на тези престъпления зависи много от това дали сред жертвите има френски гражднаи. Дори тогава перспективата от започване на дело изглежда доста далечна, отбелязва "Ройтерс".

На фона на растящата руска подкрепа за режима на Асад, Франция напоследък се включи в общото смекчаване на тона на западните страни, които доскоро настояваха сирийският президент да се оттегли от поста си, за да могат да започнат мирни преговори.

В понеделник президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама постигнаха съгласие да търсят дипломатическо разрешение на сирийския конфликт, но се разминаха по въпроса трябва ли Асад да остане на власт.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване