10/01/15 22:15
(http://www.klassa.bg/)

Днешните шестокласници първи вземат основно след 7-и клас

 Диплома за основно образование след 7-и, а не както досега след 8-и клас, ще получат сегашните шестокласници.

Основните училища, които сега имат 8-и клас, на практика имат 2 години отлагателен период. Тогава те ще трябва да решат дали да продължат да съществуват като основни до 7-и, или като обединени - до 10-и клас.

Депутатите приеха окончателно Закона за предучилищното и училищното образование, който

изцяло променя

структурата

на обучението. Докладът към законопроекта беше цели 430 страници, двете му четения отнеха месеци, а ключовите моменти в закона предизвикаха дълги и люти спорове. Промените влизат в сила поетапно. Засегнати от тях ще са:

“Учениците, които през учебната 2016/2017 г. постъпват в 1-и и 5-и, учениците, които през учебната 2017/2018 г., учебната 2018/2019 г. и учебната 2019/2020 г. постъпват в 1-и, 5-и и 8-и клас, както и учениците, които през учебната 2020/2021 г. постъпват в 8-и клас, се обучават по училищни учебни планове и учебни програми”, утвърдени при условията и по реда на този закон.”

Това значи, че разделянето на гимназията на 2 етапа за първи път ще важи за децата, които догодина постъпят в 1-и и 5-и клас. Те първи ще опитат промените, като още догодина ще учат по нови програми. Просветното министерство обаче трябва веднага да задейства процедурите за новите учебници, за да не се окажат със стари по новите правила.

На педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, родителите и обществеността, записаха депутатите в новия закон. Текстът е пожелателен, но въвежда морални норми, защитиха го от мнозинството.

Освен морално удовлетворение за учителите народните представители помислиха и за материалното. При пенсиониране тези с непрекъснат в последните 10 г. стаж ще вземат обезщетение в размер на 10 брутни работни заплати. 

Частните училища с

 

пари от държавата

 

от 2018 година

Частните училища ще получават пари от бюджета от 2018 г., ако решат да се възползват от държавна субсидия. Условието за това обаче е 20% от учениците им да се обучават безплатно.

“Тогава дори ще трябва да увеличим таксите”, казаха директори на частни училища. Така те категорично се противопоставиха на призивите да ги намалят, щом ще вземат пари. Другият вариант бил да не се включат в системата за държавното финансиране. “Трябва да има социален елемент, щом публични средства влизат в частни институции”, обясни депутатката от Реформаторския блок Бойка Маринска.

 

“С това решение се нарушава философията на закона. А тя е да се уреди законово принципът парите следват ученика независимо къде учат децата. В случая изпълнението на този принцип се поставя под условие”, твърди Милка Славчева, председател на Българската асоциация на частните училища.

 

Обучението в частните училища е целодневно, имало много разходи за наем, осветление, обзавеждане, ремонти, храна, екскурзии, извънкласни дейности и т.н.

Българският задължителен,

 

майчиният език - не

 

Българският език остава задължителен в училищата освен в тези за интензивно изучаване на чужд език или работещи по стандарти на друга държава - членка на ЕС. Учениците, за които българският език не е майчин, могат да изучават и майчиния си език в избираемата форма.

Депутатите отхвърлиха предложението на лидера на ДПС Лютви Местан майчиният език да бъде задължителен за децата от малцинствата с поне 4 часа седмично.

Не може да се говори в съвременен законопроект, че българските граждани нямат право на идентичност да изучават майчиния език, каза по време на дебатите по текста от закона заместник-шефката на образователната комисия в парламента Мариана Георгиева.

Мобилните

телефони

забранени в час

Учениците нямат право да използват мобилните си телефони по време на учебните часове. Това е едно от 12-те им задължения, записани в новия закон.

Притеснени родители вече скочиха срещу идеята да останат без връзка с децата си. Забраната обаче е за включени апарати по време на урок, а не за ползването им в междучасията. Тя фигурираше и в предишния закон. Част от елитните училища вече имат строги правила за джиесемите - в някои се събират в специален офис на влизане в сградата, други преподаватели изискват да се оставят на катедрата им.

Другите забрани за учениците са да участват в хазартни игри, да пият, пушат и да вземат наркотици. Не може да носят оръжие, както и други предмети, които са източник на повишена опасност.

Учениците са задължени да носят ученическата си лична карта в училище и навън и да са в униформа и с отличителни знаци на училището, ако има такива. За останалите важи училищният правилник за външния вид.

Под номера 1 и 2 в списъка със задължения на ученика са да присъства в клас и пази авторитета на училището.

Учителите избират

от безброй учебници

Учителите вече ще могат да избират от неограничен брой учебници, които отговарят на държавните образователни изисквания.

Досега имаше ограничение до 3

И тази промяна ще влезе в сила от догодина първо за учениците от 1-и и 5-и клас.

Текстът бе записан след дългогодишни спорове дали да има един утвърден учебник по предмет за страната, дали да се запази ограничението от няколко, или да се даде пълна свобода на преподавателите. Сред аргументите за либерализацията на режима бе и възможността да се създадат условия за корупция при определянето на малък брой учебници. Самите учители настояват да имат избор.

Депутатите гласуваха и глоби за нарушителите. Автор или издател на учебник, който

разпространява неодобрен

от МОН вариант,

се санкционира в размер от 1000 до 5000 лв. Ако пък въвежда в заблуждение, че учебникът му е одобрен, глобата нараства - от 5000 до 10 000 лв.

Санкции се въвеждат и за родители, които не запишат децата си над 5 г. в детска градина или училище. Първия път глобата ще е от 50 до 150 лв., при повторно нарушение - до 500. Детска градина, която провежда обучение, без да има регистрация, ще бъде наказвана с глоба от 5000 до 10 000 лв. 

Шофьорска книжка чак

след 10-и клас от 2022 г.

Шофьорска книжка вече ще може да се взема чак след 10-и клас, когато ще се завършва първият гимназиален етап. В момента документ за правоуправление може да се получи след 8-и клас.

Според новия закон обаче основно образование ще се взема след 7-и клас, а това е твърде рано за книжка, е аргументът на депутатите за промяната. Тя би трябвало да се отрази и в Закона за движение по пътищата. Изискването за по-високия образователен ценз за свидетелство за управление на МПС ще влезе в сила от 2022 г.

Шофьорска книжка се получава на 18 години. Когато сегашните петокласници и шестокласници навършат 18 години, за тях ще важат новите правила, обясниха депутатите. Те ще са първите, учили по новата структура.

Дуaлното образование (обучение чрез работа в реална работна среда или в професионална гимназия) също беше записано в новия закон. Дуалната система може да се организира от професионална гимназия в партньорство с работодател. Това дефакто реабилитира някогашната система на техникумите.

Образование вкъщи разрешиха депутатите с новия документ. Те обаче ще бъдат оценявани редовно и контролирани от образователните органи. В момента у дома се обучават около 500 българчета. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване