10/01/15 21:44
(http://www.klassa.bg/)

Ердоган изнервен - не може да влияе на събитията

 Няма да допуснем да ни поставят пред свършени факти по границата, заяви турският президент

Турция няма да позволи "терорът да пусне корени" или "ситуации на свършените факти" по границите си, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган ден след като Русия започна нанасянето на въздушни удари в съседна Сирия.

Решителната намеса на Москва в подкрепа на Башар ал Асад постави Анкара в деликатна позиция. Турция отдавна настоява Асад да бъде отстранен от поста си, но сега се оказва, че не може да влияе достатъчно на събитията, влошаващи военната и хуманитарната ситуация на прага й.

Турция не позволява транзитни полети на руската военна авиация от и до Сирия.

Турската бойна авиация е една от най-активните в района, но бомбардира предимно позиции на Кюрдска работническа партия, включително на собствена територия в Югоизточна Турция и Северен Ирак.

В понеделник премиерът Ахмет Давутоглу каза, че страната му ще приеме всякакво политическо решение на кризата, което изберат сирийците, но не и такова, в което участва Асад. Така той изясни позицията на Анкара, след като миналата седмица Ердоган подметна, че би могло той да остане за преходен период в Дамаск, а след това добави, че тази позиция не промяна принципната политика на Турция по въпроса.

"Убедени сме, че с Асад начело този преходен период няма вече да е преходен и ситуацията ще се превърне в статукво", цитира думите на Давутоглу в."Хюриет".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване