10/01/15 08:20
(http://www.klassa.bg/)

Инженери използват гъби, за да конструират батерии

 Опитвайки се да намерят екологични материали за батерии, изследователи от Калифорнийския университет в Ривърсайд са създали батерия, която съдържа кожа от гъби портобело, пише Gizmag. Технологията може да доведе не само до по-природосъобразно и по-евтино производство, но и до разработка на батерии, чийто капацитет се увеличава с течение на времето.
Традиционно батериите се състоят от три основни компонента: катод, анод и твърдо вещество или течност, което разделя двете - електролит. В литиево-йонните батерии анодът обичайно е от синтетичен графит, но пречистването и подготовката на този материал изисква употребата на токсични химикали. Процесът е не само скъп, но и произвежда опасни отпадъци, които са вредни за околната среда. 
Учените от Калифорния са решили да изследват потенциала на гъбите портобело като природен заместител на графита по две причини. Предишни проучвания показват, че гъбите са със силно изразена пореста структура, което е желана характеристика що се отнася до производството на батерии, тъй като миниатюрните кухини предоставят допълнително пространство за складиране и пренос на енергия. От друга страна, гъбите съдържат калиева сол, която активира все по-голям брой пори, увеличавайки нивото на електролитно активен материал и следователно капациетата на батерията. 
Екипът е открил, че чрез нагряване кожата на портобело се превръща във взаимосвързана пореста мрежа от въглеродни нанолентички, която осигурява относително голяма повърхност за съхраняване на енергия. Изследователите посочват, че след оптимизиране на технологията анодите от гъби портобело биха могли да заместят конвенционалните аноди от графит. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване