10/01/15 08:14
(http://www.klassa.bg/)

Пускаме със закон чужди самолети да ни охраняват небето

 Поправките в Закона за отбраната и въоръжените сили, които ще позволят съвместна охрана със съюзниците ни на въздушното ни пространство, са разписани. Това стана ясно от коментар по темата на зам.-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев.

Измененията на нормативната ни уредба позволяват българското небе да се пази не само от родните ВВС, но и съвместно със сили на съюзници в рамките на алианса. Тази промяна в закона е абсолютно необходима с оглед на приетите в Уелс мерки за осигуряване на сигурността на югоизточния фланг на НАТО, заяви Кюмюрджиев.

Идеята за въвеждането на т.нар. балтийски модел при ерполисинга, при който се разчита на чужди самолети, не е нова. Министърът на отбраната Николай Ненчев я лансира още през лятото, заради проблемите около удължаването на ресурса на родните МиГ-29. Някои депутати обаче предупредиха, че въвеждането на този модел би било в разрез с конституцията ни.

Всички страни в нашия регион – Румъния, Албания, Словения, Гърция осъществяват съвместно функцията ерполисинг. Единствената страна, която към момента не осъществява съвместно ерполисинга е България, застъпи се за идеята Кюмюрджиев. Той подчерта, че охраната ще бъде съвместна, а не само на съюзнически сили.

Днес правителството прие и Програмата да развитието на отбранителните способности на родните въоръжени сили. До края на месеца документът ще бъде предложен за утвърждаване на НС с надеждата да бъде приет до края на 2015 година. Този документ създава правните основи за стартиране на редица реформи в армията.

Междувременно в доклад на Северноатлантическия пакт за състоянието на българската отбрана НАТО постави България твърдо в лагера на консуматорите, а не на източниците на сигурност, съобщи БГНЕС. В доклада неколкократно е обърнато особено внимание на факта, че разходите за армията ни непрекъснато спадат, което намалява качествата на войската ни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване