10/02/15 14:39
(http://www.dnevnik.bg/)

Антикорупционното звено на Цацаров подхванало и служители на ДАНС


Антикорупционното звено се похвали със задържан служител на ДАНС. За него има данни, че е изнасял класифицирана информация и секретни документи за планирани действия на ДАНС срещу контрабандата, стана известно на брифинг в МВР от заместник-председателя на агенцията Олег Попов.

За дейността на звеното, създадено през пролетта като мярка за борба с корупцията и като отговор на румънския модел, се знае малко. То е на прякото подчинение на главния прокурор Сотир Цацаров и е междуведомствено - в него работят агенти от ДАНС, служители на МВР и прокурори. Именно Цацаров е човекът, който според споразумението, с което е създадена структурата, разрешава кога ще се огласяват данни за работата й. Досега известните акции на звеното са срещу съдия Румяна Ченалова, която прокуратурата се опита да задържи, но  неуспешно и срещу бившия секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева, за която наскоро беше внесен обвинителен акт.

В сряда се състоя заседание на Съвета по антикорупционни политики, който се ръководи от вицепремиера Меглена Кунева. На него за първи път бяха съобщени данни за антикорупционното звено, които бяха разпространени от правителствената информационна служба. От тях става известно, че са повдигнати обвинения на 12 магистрати, сред които осем съдии, трима прокурори и един следовател. Обвинени са и 10 висши служители.

"Дневник" неколкократно е отправял въпроси към прокуратурата и МВР за дейността и числеността на звеното, подчинено на Цацаров. Според споразумението, с което то беше създадено, пряк ръководител е определен от главния прокурор негов заместник, а в него работят общо 50 души. Дори това обаче не е публично известно. От държавното обвинение отговориха на заявление по Закона за достъп до обществена информация с мълчалив отказ, който беше обжалван пред съда. В понеделник се състоя и делото по случая. Трайната съдебна практика е такива откази да бъдат отменяни. 

Пред съда от държавното обвинение поддържаха тезата, че числеността и състав на звеното не са обществена информация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване