10/02/15 08:21
(http://www.klassa.bg/)

Блумбърг: Путин може да бъде съден за военни престъпления в Сирия

 Владимир Путин и руското правителство може да бъде осъдено за подстрекаване към военни престъпления, съобщи Блумбърг, като се позова на експерти по международно право.

Причина за това може да стане подкрепата на сирийската армия, защото войниците на Башар Асад са използвали химическо оръжие и са измъчвали мирното население. Заради това Русия може да бъде обвинена в съучастничество във военни престъпления. Подобно обвинение вече са издигани срещу президента на Либерия Чарлз Тейлър за подкрепата на бунтовниците в Сиера Леоне. За обвинението срещу Русия щяло да бъде достатъчно да се докаже, че официалните лица са знаели за действията на Асад.

Експертите са разделени на два лагера, има и такива, които смятат, че доказването на вината на Русия ще е доста трудно. Ако Сирия извършва международни престъпления, а Русия й оказва военна подкрепа, ще бъде много трудно да се докаже, че Русия е отговорна за извършените злодеяния, твърди професорът по международно право Уилям Шабас, и допълва, че по същата логика и САЩ могат да бъдат обвинени, че подкрепят иракските военни и армията на Южен Судан, обвинени във военни престъпления.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване