10/02/15 11:28
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов защити Ненчев и обвини предишните управляващи за състоянието на авиацията


Премиерът Бойко Борисов се застъпи за министъра на отбраната Николай Ненчев и обвини политическите си противници, управлявали в последните години за състоянието на авиацията. Борисов коментира пред журналисти подадената и впоследствие оттеглена оставка на командира на Военновъздушните сили Румен Радев, както и вчерашната си среща с Ненчев, за чиято оставка настояха от БСП и "Атака".

"Не е честно да си бездействал 20 години и да излизаш сега и да искаш оставката на един човек, който ако има пари, ще го направи", заяви Борисов пред журналисти, цитиран от агенция "Фокус". Той обвини политическите си опоненти, че "не са си мръднали пръста за военната авиация" и попита: "Тъй като само преди една година бяха на власт, защо не подмениха самолетите тогава?".

"Помните ли при тройната коалиция се отчитаха по 5 – 6 млрд. излишък на края на годината. Защо тогава от БСП не смениха авиацията, не строиха магистрали и пречиствателни станции, болници? Да бяха подменили авиацията. Изведнъж в нашето управление за пореден път се пада да изправяме нещо, което се е сринало", каза Борисов.

Премиерът обясни, че вчерашната му среща с министъра на отбраната е била, за да го информира за разговора си с ген.-майор Румен Радев, след който командира на ВВС оттегли оставката си. "Няма нито една тема, по която Министерството на отбраната не е срещнало подкрепа", смята Борисов. Тази сутрин той се е срещнал и със съпредседателя на парламентарната група на Реформаторския блок, като една от обсъдените теми е била авиацията.

"Няма да допуснем по време на нашето управление, заради бездействието на поне 15 правителства до сега, че не са си мръднали пръста заради военната ни авиация, едни и същи самолети са 25 години. Изведнъж сега дойдоха ремонтите и нова ескадрила да купим, така че с тялото ми уважение ги моля да отчетат какво са направили, всъщност те нищо не са направили, и да ни оставят да вършим работата", коментира той.

В коментар на предложените от Министерството на отбраната законодателни промени, които ще разрешат чужди самолети да охраняват въздушното пространство на България, Борисов каза: "Винаги ще държим наш изтребител да е водещ, да имаме изтребително авиации".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване