10/02/15 09:53
(http://www.dnevnik.bg/)

България и още 14 страни от ЕС са поискали забрана на генно-модифицирани култури


Петнадесет страни членки на Европейския съюз, сред които България, са поискали цялостна или частична забрана за генно-модифицирани култури (ГМО) на тяхна територия преди крайния срок от 3 октомври, съобщи Европейската комисия, предаде БТА.

България, Германия, Кипър, Латвия, Гърция, Хърватия, Франция, Австрия, Унгария, Полша, Холандия, Литва и Италия вече са изразили това искане пред комисията съгласно новото европейски законодателство.

Великобритания също е поискала забрана за ГМО за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, а Белгия - за Валония, уточни говорител на ЕК.

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е изпратило уведомителни писма, с които категорично се обяви против приемането на ГМО продукти, заяви в четвъртък земеделският министър Десислава Танева пред Би Ти Ви. По думите й България ще продължи да отстоява позицията на най-стриктен режим относно ГМО.

Според новата директива страните членки трябваше до 3 октомври да поискат забрана за отглеждане на тяхна територия на ГМО, вече позволени в ЕС или в процес на получаване на разрешение. Искането на страните, представено пред комисията, се предава на промишлените предприятия, поискали разрешителни, които могат да се противопоставят на тези ограничения.

В такъв случай страните членки имат възможността да се позоват на "сериозни мотиви", свързани например със специфични политики за околната среда или селското стопанство, за да поискат забрана за тяхната територия.

Природозащитната организация "Грийнпийс" приветства, че половината от страните членки на ЕС са на път да забранят отглеждането на ГМО, съобщава специализираният сайт "Франс агрикол".

Обявените досега забрани се отнасят за царевицата Мон 810 (Mon 810) на Монсанто (Monsanto) - единствената трансгенична култура одобрена засега за отглеждане в Европа - както и седем други ГМО (на царевица) , очакващи разрешително от комисията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване