10/02/15 08:23
(http://www.dnevnik.bg/)

Вашингтон намекна за дипломатически санкции срещу Русия заради Сирия


Дйствията на Русия в Сирия пораждат риск от удължаване на конфликта в тази страна, предупреди говорителят на Белия дом Джош Ърнест, предаде "Ройтерс".

Ърнест добави, че е "изключително малко вероятно" Русия да бъде в състояние да победи "Ислямска държава", ако продължава да поддържа режима в Сирия на президента Башар Асад.

Белият дом също така не изключва официални дипломатически последици срещу Русия.

Ърнест определи руските военни удари в близкоизточната държава като безразборни. Москва рискува да се въвлече по-дълбоко в конфликта с тези операции, подчерта той пред журналисти.

Говорителят на Белия дом заяви, че не може да потвърди съобщенията, че ирански войски са започнали сухопътна офанзива в Сирия.

Едно такова развитие обаче би било подходящ и силен нагледен пример за това, че руските военни действия са влошили сирийския конфликт, подчерта Ърнест.

Той допълни, че руската намеса в Сирия не е довела до "обща преоценка" на стратегията на САЩ в тази страна.

Говорителят на Белия дом направи това изявление, след като американски и руски военни представители проведоха първия от поредица разговори за избягване на непреднамерени инциденти в Сирия между военновъздушните сили на двете страни.

Всяка от двете страни се съгласи да разгледа предложенията на другата и да даде отговор през идните дни, съобщи говорителят на Пентагона Питър Кук.

Американските и руските представители разговаряли в продължение на малко повече от един час. Те обсъдили как да бъде повишена безопасността на екипажите на военните летателни апарати на САЩ и Русия, които нанасят едновременно удари в Сирия.

Американската страна изразила безпокойства, че досега руските въздушни атаки не са насочени срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", която е официално декларираната мишена на кампанията на Москва.

Руски самолети са нанесли вчера вечерта нови въздушни удари по пет позиции на групировката "Ислямска държава" в Сирия, обяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков.

Атаките са извършени в централната провинция Хама и северозападната Идлиб. Според говорителя, става дума за тренировъчен лагер и команден пост на "Ислямска държава". Това е третата поредица от въздушни удари, за която съобщава руското министерство на отбраната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване