10/02/15 10:19
(http://pik.bg)

Ген. Кирчо Киров призова Държавна агенция „Разузнаване“ да бъде подчинена на изпълнителната власт

Ген. Кирчо Киров призова Държавна агенция „Разузнаване“ да бъде подчинена на изпълнителната власт

Важно е Държавна агенция „Разузнаване“ да бъде на подчинението на изпълнителната власт. Това заяви пред „Фокус“ ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. Той допълни, че службата се девоенизира и се премахва военният статут на служителите. 

„Очаквам контролът да бъде далеч по-ефикасен и ефективен, особено с въвеждането на фигурата на инспектора. В основата си този проектозакон, който бе приет и вече е Закон за Държавна агенция „Разузнаване“, беше подготвен още в далечната вече 2005 година с участието на наши колеги от Централното разузнавателно управление, британското разузнаване и унгарското разузнаване“, коментира ген. Кирчо Киров и допълни, че тогава по негова инициатива е заложена фигурата на инспектора, която до този момент не е съществувала в българското законодателство. „Tова означава засилване на вътрешно-контролните функции, а също и на външно-контролните дотолкова, доколкото инспекторът, въпреки че е на подчинение на председателя на агенцията, ще има право да докладва директно на министър-председателя по всички проблеми, които влизат в рамките на неговата компетентност. От тази гледна точка очаквам контролът да бъде далеч по-ефективен“, категоричен бе Киров.

По думите му, трябва да се види и как ще се отрази девоенизацията върху статута на служителите. Той е добре описан в Закона и това трябва да доведе до стабилизиране на кадровия състав, до успокояване, тъй като дава далеч по-големи гаранции за надеждна кадрова и професионална защита на личния състав и възможности за професионално развитие, каза генералът. „Струва ми се, че това са положителни промени“, коментира още Кирчо Киров. Според него е съвсем логично Държавна агенция „Разузнаване“ да преминава на подчинение на изпълнителната власт, тъй като над 80% от нейната информационна продукция се използват преди всичко от изпълнителната власт. Генералът каза още, че приемането на регулаторна рамка за службите за сигурност е стратегически и повратен момент в тяхната дейност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване