10/02/15 10:13
(http://pik.bg)

Гърмежи тресат Подбалкана

Гърмежи тресат Подбалкана

Целия октомври Подбалканът от Сопот до Кърнаре ще ечи от стрелбите, които се провеждат на военния полигон в Анево. Заповедта на командването на 61-ва Стрямска бригада за предстоящите стрелкови тренировки на Гарнизонния учебен център на съединението е разпространена във всички селища наоколо.

Залповете може да проехтят от сутрешните часове след 8 до 24 часа през нощта. Движението на хора, животни и техника в района е забранено, пише "Марица". Парапланеристите, базирани на Манастирска поляна в Сопот, също ще се съобразяват с учението на 61-ва Стрямска бригада.

Макар гърмежите на полигона край Анево да тресат Балкана вече 30-40 години, от няколко месеца жителите на околните села живеят в ужас. На 21 март вечерта и 14 април сутринта в монтажния завод на ВМЗ избухнаха взривове. Стотици хора от Иганово, Кърнаре и Анево избягаха чак в Розино на запад и в село Васил Левски на изток, припомнят местните. Само месец и половина по-късно стана инцидент на съседния полигон, собственост на ВМЗ АД. При изпробване на гранатомет там загина американски гражданин. Тежко пострада и 29-годишен служител на ВМЗ. Разследването на инцидента на полигона на ВМЗ така и не обяви резултати от работата си по случая, а за взривовете в Иганово още продължават да се носят всевъзможни слухове в района.

Преди случаите в завода на ВМЗ изобщо не обръщахме внимание на гърмежите, разказва жител на Иганово. Сега обаче, щом се затресат стъклата, и душата ми се свива, твърди мъжът на ромската махала. Като знаят, че залповете са учение на военните, хората спокойно слизат да работят имотите си на юг от подбалканския път, далече и в противоположната на гърмежите посока, обясняват в селата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване