10/02/15 22:26
(http://www.klassa.bg/)

Махат таксите за изискване на справки

 Изрично е забранено събирането на пари за услуги от ГРАО

Пълна забрана да се събират такси за достъп до регистрите, вписване и изготвяне на справки въвежда проект на закон за електронното управление, предложен от вицепремиера Румяна Бъчварова. Изрично е забранено събирането на пари за услуги от ГРАО., Търговския регистър, регистър Булстат и др., съобщава „24 часа”.

Реално със закона отпада нуждата хората да носят постоянно удостоверения за съдимост, актуално състояние на фирма, липса на данъчни задължения, семейно положение и пр., обясни Васил Величков, съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова. Всички тези данни ще се ползват служебно от различните администрации.

Общо 35 млн. пъти гражданите и фирмите са били принудени да плащат за услуга от държавата през миналата година. 63% или 26 млн. пъти това плащане е било заради издаване на удостоверение, показват данните на екипа на Бъчварова.

Очаква се забраната за искането на бележки и събирането на такси да спести 400 млн. лв. на година на гражданите и фирмите. Забраната за искане на удостоверения ще важи и за всички доставчици на обществени услуги като електродружествата, ВиК и пр. В първите години ще се започне с премахването на бележките от най-разпространените услуги като свидетелствата за съдимост и за актуално състояние на фирма. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване