10/02/15 08:27
(http://www.klassa.bg/)

Няма да сеем нивите с ГМО култури

 България остава свободна от отглеждане на ГМО култури, съобщиха днес от аграрното ведомство. Всяка държава от страните членки е необходимо до 3 октомври да посочи дали желае да забрани отглеждането на генетично модифицирани продукти, съгласно европейска директива. Нашите намерения са посочени в десет уведомителни писма, които Министерството на земеделието и храните е изпратило до Европейската комисия. По този начин се осигурява невъзможност да има коригиране на географския обхват на база постъпили заявления или разрешения на ГМО продукти за култивиране, уточняват от МЗХ. Българската забрана обхваща осем сорта модифицирана царевица, един сорт соя и един сорт карамфили, които са разрешени за отглеждане в общността.
По новата европейска директива от март 2015 г. всяка държава членка има право самостоятелно да реши дали ще отглежда модифицирани култури.
У нас в момента не се отглежда целенасочено ГМО царевица, но за съжаление има замърсявания, които са в долната граница, категорична е д-р Светла Николова, председател на сдружението Агролинк. Това става пренасяне с  транспорт, семена или от прелитане на полени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване