10/02/15 19:25
(http://www.dnevnik.bg/)

ОССЕ засече в Източна Украйна руско "адско оръжие" (видео)




Наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа са регистрирали присъствието в контролираната от бунтовници Източна Украйна руска система за залпов огън, каквато до началото на конфликта не е внасяна в страната.

Става дума за тежката огнеметна система (ТОС-1) "Буратино", която според анализатори е способна да създаде истински "ад под небето".

Тя е създадена през 2001г. на базата на шаси за танк Т-72 и изстрелва 220-милиметрови неуправляеми снаряди с термобаричен заряд. Когато достигнат целта си, снарядите разпръскват около нея горивна смес, след което я възпламеняват.

Това е оръжие с обсег около 3.6 км и е предназначено за поддръжка на пехотата и бронетанковите части. Но ако се използва срещу населени места е способно с един залп да изпепели цял квартал, коментира "Ройтерс".

Свидетелството за "Буратино" е в доклад, публикуван на сайта на организацията. В него се казва, че системата за пръв път е регистрирана в Източна Украйна. Зам.-ръководителят на мисията наблюдатели на ОССЕ в страната Александър Хуг споделя за "Ройтерс", че "Буратино" е виждан на полигон на бунтовниците в село Круглик в Луганска област.

Русия настоява, че не въоръжава проруските бунтовници, а от министерството на отбраната още няма коментар за този случай.

Такива системи произвежда единствено Русия и те не са изнасяни в Украйна преди 2014г., показват данни на два авторитетни центъра за отбранителна информация – британският "Джейнс" и Международният научно-изследователски институт за мира в Стокхолм, следящи търговията и движението на въоръжение по цял свят.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване