10/02/15 08:22
(http://www.klassa.bg/)

Руснаците започнаха да фалират

 

Въвеждат им данък „барбекю“

Физическите лица в Русия вече могат да обявяват фалит, ако не са в състояние да изплатят кредитите си към банките, информира в. „Ведомости“. В четвъртък в сила влезе съответният закон, който разписва процедурата за банкрут.

Според нормативния документ в несъстоятелност ще бъдат обявявани гражданите, които са просрочили с повече от три месеца изплащането на борчовете си. Другото условие е съответният необслужван кредит да е на сума над 0,5 млн. рубли или около 7600 евро. Изданието уточнява, че действието на закона се разпространява върху всички видове заеми – ипотечни, потребителски, автомобилни. Инициатори на процедурата за обявяване на фалит на физическите лица могат да са финансови институти, държавни органи или самите длъжници. По изчисления на Централната банка (ЦБ) от новия механизъм ще могат да се възползват около 500 000 души. „Процедурата за банкрут ще позволи на тези хора веднъж завинаги да решат проблемите си с преследването от страна на кредитните организации“, обясни зам.-председателят на ЦБ Василий Поздишев. Според банкери приходите на самите финансови институти няма сериозно да пострадат - при ипотеката например необслужваните кредити в Русия са едва 3% от целия обем задължения, а при заемите за покупка на автомобил – 7%. Самите длъжници ще имат на разположение 3 месеца, за да подадат документи на фалит, допълва „Ведомости“. Експерти обясняват, че в момента плановете за реструктуриране на дълговете за срок от 3 години се разглеждат от арбитражния съд. Ако финансовото оздравяване е невъзможно, то по решение на Темида вече ще може да се проведе процедура по банкрут. Повечето руски банки обаче заявяват, че няма да бързат да прилагат новия механизъм. „Трябва да се даде възможност на клиентите сами да решат какво да правят със задълженията си“, обясниха от Алфа-банк.

Междувременно законотворци от Ленинградска област предлагат да се въведе данък за печене на месо на шиш в горите и парковете, пише в. „Известия“. Местният депутат Владимир Петров смята, че желаещите да се направят шашлик, трябва да плащат на държавата по 500 рубли или близо 7 евро. „Гората е особена екологическа зона и трябва да я пазим. Все пак всеки пикник предполага паленето на огън и изхвърлянето на боклуци, затова предлагам хората да плащат за това удоволствие“, аргументира се Петров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване