10/02/15 09:48
(http://www.dnevnik.bg/)

ЦИК отмени решението си партии с държавна субсидия да получат финансиране и за агитация в референдума


След намеса на финансовия министър Владислав Горанов Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени решението си от края на миналата седмица, с което разреши на партии с държавна субсидия да ползват пари от бюджета за разяснителната си кампания за референдума, без да имат право на това.

На 1 октомври ЦИК е приела ново становище, в което признава противоречие със закона за референдумите и съгласувателно писмо на министъра на финансите от 25 септември.

На 25 септември ЦИК реши партии, които са част от парламентарни коалиции и съответно получават държавна субсидия, да имат право на пари от бюджета за разходите си по информационно-разяснителната кампания за предстоящия референдум. ЦИК определи кой и в какъв размер медийни пакети ще ползва.

Според закона за референдумите и Изборния кодекс всяка партия, коалиция и инициативен комитет без държавна субсидия, има право на медиен пакет до 40 000 лв., с който да покрие разходите си по агитацията "за" или "против" въпроса, поставен на допитването. Повечето регистрирали се за участие в кампанията за електронното гласуване попадат точно в тази категория. Няколко партии обаче, които са част от парламентарни коалиции и получават държавна дотация, според ЦИК също трябваше да получат държавни пари, но в намален размер, пропорционално на броя на партиите, участващи в коалиции, които получават държавна субсидия по реда на Закона за политическите партии.

В тази хипотеза влязоха АБВ и Българска партия "Либерали" от коалиция АБВ. И двете партии трябваше да вземат по 30 000 лева. На Партия на българските жени от коалиция ББЦ се полагаха над 34 000 лева, а на Българска нова демокрация от Реформаторския блок - над 33 000. Медиен пакет в размер на почти 34 000 трябваше да получи и Земеделският съюз "Александър Стамболийски" от коалиция "БСП лява България".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване