10/03/15 08:15
(http://www.klassa.bg/)

10-те перли на Русия

 

Местата, които всеки трябва да види поне веднъж с очите си

Рано или късно всеки любител на пътешествията по света обръща поглед към Русия. Наред със Седемте чудеса на света, екзотичните острови и страни, неповторимата атмосфера на стара Европа, туристът трябва да се потопи и в загадъчната и необятна красота на Русия. Самата страна е цял един свят, който се простира върху няколко часови пояса и е приютил разнообразието на различни култури и природни забележителности. Разбира се, за да се разгледа всичко, и цял живот няма да стигне, затова порталът Скайсканер е съставил „програма минимум“ от 10 места, които всеки трябва да види с очите си.

 

 

 

Петерхоф, Санкт Петербург

 

 

 

 

 

 

 

 

Буквалният превод на наименованието на знаменития летен палат звучи „Дворът на Петър“. Уникалният по своята архитектура дворцов парков ансамбъл е разположен на 29 км от северната руска столица на самия южен бряг на Финския залив. Основан е в началото на XVIII столетие от Петър Първи и веднага се превръща в една от най-разкошните царски резиденции и своеобразен триумфален паметник в стремежа на Русия до получи излаз към Балтийско море. Първоначално били построени Големият дворец и още няколко малки, както и най-голямата в света система от фонтани и водни каскади. Два от шадраваните са създадени през 1723 г. по скици на самия Петър Първи. Историците обаче свързват разцвета на Петерхоф с царуването на император Николай Първи, по чието време се появяват два нови пейзажни парка. Днес в ансамбъла влизат 21 музея, сред които „Екатерининският корпус“, „Марли“, музеите на императорските велосипеди, на игралните карти, на колекционерите.

 

 Червения площад, Москва 

Всички са чували и виждали снимки или видео кадри от главния площад на Русия. А посетилите го поне веднъж, казват, че биха искали отново да се насладят на величествената гледката. Своето днешно наименование площадът получава през XVII век, като в буквален превод не означава „червен“, а „красив“. Той е приютил архитектурни забележителности от различни времена. В единия му край гордо се извисява „сърцето“ на Русия – Московският Кремъл, пред него е шедьовърът – храмът „Василий Блажени“, както и лобното място, от което огласявали царските укази и понякога се изпълнявали публични екзекуции. Пред стените на самия Кремъл е мавзолеят, пред който ежедневно се извиват огромни опашки от желаещи да видят мумията на Ленин. Отсреща е легендарният Държавен универсален магазин – дело на инженера Владимир Шухов, а при самия вход към площада са Историческият музей и нулевият километър, върху който е традиция на туристите да хвърлят монети, за да се върнат. На Червения площад всяка постройка заслужава отделно внимание и освен това се намира под закрилата на ЮНЕСКО. Разходката там е приятна по всяко време на годината – през зимата площадът се превръща в истинска феерия – с огромна ледена пързалка, павилиони за топли пирожки и чай и невероятно осветление. През лятото са най-приятни разходките привечер.

 

 

 

 

 

Камчатка

 

 

 

 

 

 

 

На полуострова сякаш природата е победила човека – малкото градове и селца са сгушени в сянката на дивата, неусвоена красота. Камчатка изглежда сякаш не се намира на планетата Земя – неслучайно именно там през 1969 г. се провеждат изпитанията на първия съветски луноход. В ландшафта доминират вулкани (някои от които действащи), с които местните жители са свикнали и не се боят. За туристите обаче всичко е необичайно и удивително – и огнедишащите планини, и гейзерите, и мечките, и съхранилите се традиции на местните народи. От полуострова не бива да се очаква 5-звездно обслужване и развита инфраструктура, но ако мечтаете да изкачите вулкан или да уловите 10-килограмова риба, то правилното място е Камчатка. Дори и да се отправите на полуострова в студеното време на годината, то задължително си вземете бански, който ще ви трябва за термалните извори.

 

 

 

 

 

 

Суздал, Золотое кольцо

 

 

 

 

 

 

В града живеят едва 10 000 души и е най-малкият в т.нар. Золотое кольцо (златен пръстен на руски език – бел. ред.), представляващ съвкупност от туристически маршрути по древните руски места, където са съхранени уникални паметници на историята и културата. Суздал попада в летописите повече от 100 години преди Москва, бил е столица на Северно-Източната Рус и един от най-важните духовни центрове. Разхождайки се по поречието на р. Каменка, гледайки дървените къщи с резба и блестящите куполи на църквите, човек има чувството, че се е върнал в миналото. Суздал е град-музей със своя Кремъл, ансамблите си от манастири и църкви. А за да удовлетворите всичките си сетива, задължително трябва да опитате киселите краставички на местните баби, както и фирмената местна медовина.

 

 

 

Пльос, Поволжие

 

 

 

 

 

 

 

На високия бряг на Волга са се настанили малки църкви, зад дърветата се крият дървени къщички, в реката се оглеждат брези. На пръв поглед типичен руски град. Но туристите наричат това място изключително заради топлата и уютна атмосфера. Във всички времена Пльос е привличал с красотата си руските художници. Творците се отправят към това завладяващо място в Поволжието, следвайки примера на майстора на пейзажа Левитан, изпод чиято четка за 3 години в Пльос се раждат 2000 картини. Къщата, в която художникът е отсядал, сега е музей. И до днес гледката от прозорците е останала непроменена от времената на Левитан – хвърляш бегъл поглед върху 300-годишния Успенски събор и в съзнанието ти изплува платното „Тихата обител“, изложена в Третяковската галерия. Всички са единодушни, че Пльос си струва да се посети именно заради хармонията на пленителните волжки пейзажи.

 

 

 

 

Ленските стълбове, Якутия

 

 

 

 

 

 

Изкуствоведите трудно биха си представили какво би се случило, ако Левитан бе попаднал не в Пльос а при Ленските стълбове. На 200 км от Якутск по устието на река Лена се простира палисада от варовикови скали отпреди 500 милиона години. Всички, станали свидетели на тази уникална гледка, разказват за завладяващия вид на скалите, по които може да се изучава еволюцията на Земята от първия период на палеозойската ера насам. През 2012 г. Ленските стълбове влязоха в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, което е още един основателен повод да се посетят. До тях може да се стигне с корабче или лодка от Якутск по река Лена.

 

 

 

 

 

Казан, Татарстан

 

 

 

 

 

Недалеч от Казан се сливат реките Волга и Кама, Европа и Азия, което решава съдбата на древния град. Някога столицата на Татарстан била под властта на Златната орда и през нея минавали важни търговски пътища. След това Казан влиза в състава на Руската империя и става още по-многолик. В града мирно  съседстват църкви и джамии, отбелязват се православните и мюсюлмански празници. По случай 1000-летието на Казан през 2005 г. градът се обзаведе с още няколко забележителности, сред които зрелищният мост „Милениум“ и джамията „Кул Шариф”. Разходката на туристите обикновено започва от Казанския Кремъл, признат от ЮНЕСКО за най-голяма забележителност на татарската столица.

 

 

 

 

 

 

Остров Олхон, Байкал

 

 

 

 

 

Шаманите в Бурятия вярват, че всяко място си има свой дух, като от древността изпитват особен трепет към остров Олхон в центъра на езерото Байкал. Те смятат, че той е обитаван от байкалски духове и до днес си остава главното светилище на цяла Северна Азия. През последните години на острова започнаха да ходят туристи, търсещи енергийни вибрации и просто искащи да си починат. Там се намира планината Шаманка, в която сякаш живее духът на Олхон, разказват местни жители, цитирани от Скайсканер. Те съветват всички гости на острова задължително да опитат омон, печен на въглени. До Олхон най-лесно се стига от Иркутск с обществен транспорт, който е извозван от ферибота с предимство.

 

 

 

 

 

 

Платото Укок, Алтай

 

 

 

 

 

 

В реките и широките езера по неповторим начин се отразява ярко синьото небе. Погледът се простира върху необятните простори и едва на хоризонта се натъква на планинските върхове. Платото Укок, намиращо се в Алтайския край, изумително напомня Тибет, разказват очевидци. Те допълват, че мястото е сурово, на невероятно красиво и някак си неземно: височината на самата долина достига 2500 метра, хора почти няма, а силният вятър само подчертава абсолютната тишина. От туристическите фирми не препоръчват на пътешествениците сами да посещават това място, тъй като лесно могат да се  загубят. Затова най-добре е за разходката си до Укок да наемат екскурзовод. Най-близките летища до мястото са в Горно-Алтайск и Барнаул.

 

 

 

 

 

 

Домбай

 

 

 

 

Кавказ това са високи планини, прозрачен въздух и грохот на течащи реки. А също така непреходни традиции и необикновено гостоприемство. Алпинистите „откриват“ за себе Домбай преди около 100 години. През 60-те години, когато карането на ски става модерно, Домбай се превръща в популярен зимен курорт, какъвто е и до сега. Местните предупреждават, че обслужването не е на висота, но то се компенсира от невероятната красота на планината и предизвикателствата, които предоставят пистите на скиорите. Ски сезонът там продължава от декември до април, а през лятото за туристите се откриват прекрасни зелени пейзажи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване