10/03/15 10:14
(http://pik.bg)

Алпинисти от почти всички краища на страната изкачват сградата на Общината в Пазарджик

Алпинисти от почти всички краища на страната изкачват сградата на Общината в Пазарджик

В Пазарджик се проведат състезания за изкачване на сградата на Общината, като стартът бе даден в 10.00 часа, съобщи Иво Колчаков, организатор на проявата, предаде "Фокус".

Тази година, освен традиционното изкатерване по релефа на Общината, ще бъде включена и една нова дисциплина- изкатерване по фиксирано въже, като участниците ще носят 10кг. торба.

Височината на сградата е около 50м. „Състезанието за изкатерване по релефа на сградата ще бъде за най-високо изкачване, за достигналите еднаква височина, като за по-добър ще се смята изкатерилият се за по- бързо време. Обезопасяването ще бъде с горна осигуровка. Желателно е участниците да си носят лични сбруи и обувки за катерене“, уточни Колчаков. Второто състезание ще бъде за изкатерване по фиксирани въжета, като към участниците бъде прикачена 10кг. торба.

Това състезание ще бъде за скорост на изкачване, няма да има значение кой какъв тип съоръжения използва. Броят на съоръженията също е без значение, като минимум две от тях трябва да бъдат надеждно свързани към сбруята. Организаторите ще осигурят два комплекта пещерни сбруи, гръдни ленти, майони, осигурителни ремъци, карабинери, гръдни, водещи и крачни самохвати, както и педали. „Участниците, които използват други съоръжения, ще трябва да си ги донесат сами.

Спускането надолу ще се осигури от организаторите посредством второ въже. Участниците, които представят документ за завършен курс - пещерняк, ще могат да се спуснат сами, ако желаят“, каза още организаторът. Всички лични съоръжения трябва да имат СЕ сертификат.

В състезанията може да участва всеки желаещ, който е физически здрав. Досега участие са заявили ентусиасти от почти всички краища на страната. След края на състезанието ще бъдат раздадени награди под формата на ваучери на най- добрите участници в различните дисциплини.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване