10/03/15 20:18
(http://www.klassa.bg/)

В Япония ще проведат тестове на безпилотни таксита

 В страната, където в хотелите те обслужват роботи, а в търговските центрове те посрещат андроиди, се е родил и последният проект за самоуправляващи се машини - роботизирани таксита, пише The Wall Street Journal. През 2016 година в Япония ще започнат тестове на безпилотни таксита. Услугата ще се предлага на около 50 души в префектурата Канагава, намираща се южно от Токио. Самоуправляващите се автомобили ще превозват пътници от домовете им до местните магазини за хранителни стоки. 
Според организаторите на проекта такситата ще изминават разстояние от приблизително три километра, като маршрутът ще включва и част от големите улици в града. По време на експеримента на шофьорското място ще има членове на екипа, които да се намесят при необходимост. 
Robot Taxi, един от организаторите, е съвместно предприятие на компанията за мобилен интернет DeNA и разрботчика на автомобилни технологии ZMP. Целта на Robot Taxi е комерсиализирането на услугите й за безпилотен транспорт до 2020 година. Фирмата посочва, че планира да предлага роботизирани таксита както на местни жители, така и на чуждстранни гости в райони, където няма автобуси и влакове. 
Шинджиро Коидзуми, син на бившия премиер на Япония Юничиро Коидзуми и вицепремиер в настоящото правителство на министър-председателя Шинзо Абе, покрепя инициативата. “Много хора смятат, че е невъзможно, но аз смятам, че това ще се служи по-бързо, отколкото хората очакват”, заявя той. Проектът е част от усилията на правителството да насърчава иновациите и стартиращия бизнес.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване