10/03/15 12:07
(http://www.dnevnik.bg/)

Кметът на Петрич, издигнат за пети мандат, може и да не стигне до изборите


Общинската избирателна комисия в Петрич е заличила регистрацията на местната коалиция "Роден край", която е издигнала за пети мандат досегашния кмет на града Вельо Илиев, потвърдиха пред "Дневник" от Комисията.

На практика това означава, че Вельо Илиев няма да може да се яви на местните избори на 25 октомври, ако Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди решението. Отпада и листата за общински съветници, също водена от Вельо Илиев. "Роден край" може да обжалва в тридневен срок.

Причината за заличаването е, че името на коалицията повтаря наименование на вече регистрирана партия. В Изборния кодекс пише, че името или абревиатурата на коалиция, включително на местна коалиция, не може да повтаря наименованието или абревиатурата на партия, с изключение, когато партията е част от самата коалиция.

В сайтовете на ЦИК последната активност на партия "Роден край" е от парламентарните избори през 2005 г., когато печели 0.06%, или 2052 гласа. Тогавашната регистрация е от името на Ивайло Дражев, бивш президент на футболен клуб "Черноморец" (Бургас). Адресът на формацията също е бургаски. В регистъра на партиите на Сметната палата за регистрарините партии на всички видове избори от 2011 г. не фигурира партия "Роден край".

Жалбата в Общинската избирателна комисия е подадена от регистрираната за изборите коалиция "За нашия Вельо", която е издигнала за кандидат за кмет на Петрич Велко Петков. Тя се представлява от Тошко Ангушев, който според местни медии е диджей (DJ) в местен нощен клуб, и Илия Иванов.

В решението на Общинската комисия Вельо Илиев съзря опит за служебна победа на ГЕРБ, предава агенция БГНЕС. Претендентът за кмет на ГЕРБ е Димитър Бръчков. "Ако ЦИК потвърди решението на Общинската избирателна комисия, следващата стъпка е Върховният административен съд", каза Илиев на пресконференция, предава сайтът на Българското национално радио.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване