10/03/15 10:20
(http://www.dnevnik.bg/)

Обама към Путин: Ще затънете в сирийското блато


Президентът на САЩ предупреди Русия, че едностранните ѝ военни действия в подкрепа на Башар ал Асад са "рецепта за катастрофа", с която рискува "да затъне в сирийското блато".

В първите си коментари по повод бомбардировките Барак Обама заяви, че Москва е била принудена да се намеси не заради силните си позиции, а заради слабостта на Асад и осъзнаването, че "е недостатъчно просто да го снабдяват с оръжие и пари". Управляващите в Дамаск се крепят единствено благодарение на подкрепата от Русия и Иран, "но в крайна сметка режимът на Асад ще падне", добави той.

"Опитът на Русия и Иран да засилят позициите на Асад и да се опитат да усмирят населението само ще ги накара да затънат в блатото и няма да свърши работа", каза Обама, критикуван в САЩ, че е позволил руснаците да започнат най-голямата от десетилетия демонстрация на сила в Близкия изток.

На критиците на американската стратегия да се бомбардира "Ислямска държава" и да се помага на умерени бунтовници, президентът отвърна: "Чувам хора да предлагат половинчати идеи като решения или да се опитват да омаловажават предизвикателствата на ситуацията. Бих искал да чувам въпроси да се задават въпроси от типа на  "Конкретно, точно, какво бихте направили, как ще го финансирате и по какъв начин ще го поддържате устойчиво?" Защото обикновено от критиците чувам само бръщолевене."


Започналите тази седмица военни действия на Русия в Сирия противоречат на американската стратегия и са "рецепта за катастрофа", смята Обама. "Не сме готови да сътрудничим с руската военна кампания, ако целта ѝ е да унищожи всички, които не са съгласни с Асад." Президентът предположи, че руският му колега Владимир Путин не прави разлика между ислямистите и умерената опозиция. "САЩ отхвърлят руското разбиране, според което терористи са всички, които са против Асад", заяви той и добави, че руските удари може в крайна сметка само да засилят "Ислямска държава".

Сирийският проблем не може да се реши единствено с военна намеса. "Ако не успеем местните сили да се съгласят някак да съществуват заедно, никаква военна намеса на САЩ няма да реши проблема и стигнахме до този извод благодарение на опита си от последните 10, 12, 13 години."

Източници на "Асошиейтед прес" заявиха във Вашингтон, че в Пентагона обсъждат дали да използват военна сила за защита на бунтовниците, обучавани и въоръжавани от американците, в случай, че бъдат бомбардирани от руснаците. Нямаме намерение да започваме в Сирия "опосредствана война" с Москва, отговори Обама и обясни, че за САЩ "е изгодно Русия да бъде отговорен и ефективен участник в световната политика, който да сподели с нас бремето на отговорността".

Вашингтон е готов да работи с Путин за политическо уреждане на конфликта и именно това Обама му заявил на първите от години сериозни двустранни разговори в ООН. "Казах му, че съм готов да работя с Русия, ако той се включи като брокер по организиране на преходен процес за смяна на властта в Сирия."

Американските и руските военни проведоха първите видеоконферентни консултации за това как да избягват инциденти и конфликти помежду си в небето над Сирия. На тях американците са изразили загриженост, че руските удари са в територии, където я няма "Ислямска държава" или има незначително присъствие.



Британският министър на отбраната Майкъл Фалън каза в интервю за лондонския в."Сън", че първите анализи на Лондон показвали, че само един от 20 руски удара е поразил обект на "Ислямска държава".
В четвъртък бомбардировка е разрушила джамия в град Джиср ал Шугур, над който сили на Асад са си върнали контрола по-рано тази година, казват източници от сирийските антиправителствени среди.

В петък в цялата провинция Хомс били отменени молитвите от опасения, че джамиите може да са мишени на руските самолети. "Улиците са почти пусти и неофициално има комендантски час", казва за "Ройтерс" жител на град Растан, който бе ударен в първия ден на руските бомбардировки.

На изток "Ислямска държава" също е отменила петъчните молитви в столицата си Ракка.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване