10/03/15 07:21
(http://www.klassa.bg/)

Откриха сол на планета джудже

 НАСА проучва в продължение на месеци детайлни изображения на планетата джудже Ceres изпратен от космическия апарат Dawn. Космическата агенция има предположение за източника на серия от мистериозни светли петна, които се отразяват от повърхността на най-големия обект в астероидния пояс.

"Ние вярваме, че това е огромен солен нанос" заяви главния изследовател на Dawn, Крис Ръсел на Европейския Планетарен Научен конгрес в Нант, Франция. "Ние знаем, че не е лед и сме напълно сигурни, че е сол, но не знаем каква точно сол е, за сега."

Това може да изненада мнозина които следят проучванията на Ceres и предполагат, че петната са отражения от лед. Това е, защото планетата джудже са смята, че крие под повърхността си океан, които е замръзнал от астероиден удар.

Ръсел също така обясни, че присъствието на сол в тези светли петна би означавало, че повърхността на Ceres е активна и че солите "произлизат от вътрешността някак си", а не са донесени от астероид, които ударил Ceres в миналото. Той предупреди, че НАСА все още не разполага с добро обяснение на това как солта излиза на повърхността, която изглежда напълно суха.

Друга загадъчна особеност е най-голямото от светлите петна в кратера наречен "Occator" то е в най-ниската точка на кратера, където има малък хълм точно в центъра. Occator е това, което НАСА описва като "планинска зона" на Ceres, но други светли петна също са намерени в равнинните райони.

Ръсел също описа накратко странната висока планина, която е забелязана на Ceres и светлите ивици по протежението и, които според него са "най-вероятно отново сол." Той казва, че може да има още едина планина на планетата джудже, но Dawn все още няма добра видимост. Не се отхвърля и възможността, че течната вода под повърхността на Ceres крие някакви форми на живот. Тази възможност е една от причините, Dawn да не кацне на Ceres, за да се избегне потенциалното замърсяване на околната среда с земни бактерии.

Dawn продължава да се спуска и да прави още по-близки снимки на повърхността на Ceres, предоставящи повече информация за естеството на мистериозната планета джудже.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване