10/03/15 11:38
(http://www.klassa.bg/)

Ремонтът на миговете влиза в парламента

 Договорът за ремонта на българските МиГ-ове в Полша ще бъде подписан до дни, заяви в Народното събрание военният министър Николай Ненчев. Документът, който представлява договор между България и Полша, първо трябва да бъде приет от Министерския съвет на заседанието следващата сряда. За да влезе в сила, трябва да бъде ратифициран и от Народно събрание. Според законите на Полша не било необходимо решение на техния сейм, твърдят от Министерството на отбраната.

Според Ненчев до края на април ще имаме 6 ремонтирани самолета, като два двигателя (за един самолет) можело да пристигнат още до края на годината у нас. Те ще ни бъдат дадени под наем.

Полша е уверила, че е в състояние да извърши ремонта и дала гаранции за качество въпреки твърдението на Русия, че не притежава лиценз за поддържането на изтребители на трети страни.

"Вероятно има известен тип напрежение между полските заводи и РСК МиГ, но това пряко не ни касае", коментира Ненчев.

След среща с депутатите от Реформаторския блок министърът каза, че при ремонт на десет изтребителя смяната на руската РСК "МиГ" с компания от полския военнопромишлен комплекс ще спести на България 24 млн. лева. Цената е с 600 000 евро по-ниска на двигател, или 1,2 млн. евро на самолет. Освен това няма да трябва да се плаща 20% ДДС, тъй като е вътрешнообщностна доставка. Министърът не се отказва от законовата подготовка на възможността за съвместна охрана на българското въздушно пространство с други членки на НАТО.

Днес Ненчев получи подкрепа за водената от него политика от премиера Бойко Борисов и Реформаторския блок, които отхвърлиха исканията на БСП за оставката му заради колапса на военната авиация.

Премиерът обвини левицата за тежкото положение и даде заявка, че "ще напрегне държавния бюджет до дупка", но ще реши проблема с военната авиация.
Ненчев каза, че не би могъл да обясни защо командирът на ВВС ген. Румен Радев си подаде оставката. Според министъра той е бил в течение на договора и е знаел, че е на финалната права. Самият Радев заяви, че не е запознат с подготвяния договор между България и Полша за ремонт на изтребителите ни, но каза, че се надява скоро да бъдат подписани и други договори. Полша ще модернизира и авиониката на МиГ-овете ни, за да отговаря на натовските стандарти, каза още Ненчев на въпрос на „Труд“. Поляците демонстрираха модернизираните си самолети на летището в „Граф Игнатиево“ днес.

Реформаторите бранят Бакалов

Реформаторският блок призова президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на приетия ден по-рано закон за военното разузнаване. Те се надяват на сериозен задълбочен диалог с колегите им от ГЕРБ и другите партии. По предложение на Таско Ерменков от БСП се реши, че служба „Военна информация“ може да бъде ръководена само от човек с минало в армията. Така сегашният шеф на службата Йордан Бакалов не може да остане на поста. „Качеството на работата във „Военна информация" се подобри значително. Доволен съм от неговия професионализъм, неговата работа", каза и военният министър Николай Ненчев.

За поправката, която изважда Бакалов от играта, гласуваха и 40 депутати от ГЕРБ. Преди време шефът на герберите в НС Цветан Цветанов каза, че Бакалов не е подходящ за поста.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване