10/03/15 07:56
(http://www.klassa.bg/)

Руската буря в Сирия струва колкото едно учение

 

Седем държави загубили покой заради Москва

Бившият министър на финансите на Русия Алексей Кудрин сравни цената на сирийската операция на руските ВВС в Сирия със стойността на учения. „Бих казал, че това, което руските военновъздушни сили извършват в момента в Сирия са дългосрочни учения. Това не е толкова дългосрочна операция като онова, което е свързано с Източна Украйна, заяви Кудрин по време на икономически форум в Сочи. Кудрин подкрепи руските действия, като заяви, че Русия трябва да участва в антитерористичната кампания в Близкия изток, защото заплахата е прекалено висока.

Руската кампания с въздушни удари в Сирия ще продължи "три до четири месеца" с нарастваща интензивност. Това заяви председателят на комисията по външни работи към Държавната дума Алексей Пушков, предаде АФП.

Риск да затънем има винаги, но в Москва се говори за три-четиримесечна операция, каза Пушков. Руските въздушни удари със сигурност ще стават по-интензивни, добави той в отговор на въпрос. Ударите на международната коалиция начело със САЩ според него не са достатъчно ефикасни и трябва да се премине към нов етап в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия, посочва АФП.

Пушков отхвърли обвиненията на Запада, че изпратените от Москва изтребители не бомбардират главно обекти на ИД или не само тях.

"Основна цел са групите на ислямистите, разположени най-близо до Дамаск", уточни той. Западът изтъква, че Русия нанася удари далеч от базите на ИД в Източна Сирия, пояснява АФП. "Разумна идея" ще е според него да се организира международна конференция, която да хвърли мостове между Башар Асад и Иран. Правителството на Асад днес е единствената военна сила на терена, която се бие срещу ИД, каза той. "Не смятаме Асад за единствения виновник" за хаоса в Сирия и за жертвите от четиригодишния конфликт - "страните от Близкия изток и частично западните страни, подкрепили въоръжената съпротива, също носят отговорност за ситуацията", заяви Пушков.

Междувременно руските ВВС са нанесли удари по седем обекта на „Ислямска държава“, съобщи министерството на отбраната на Русия. Унищожени са команден пункт и комуникационен възел на групировката в района на Дар-Тааза в провинция Алепо. Щурмовици Су-25 са нанесли удари по полеви лагер на джихадистите в района на Маарет-ен-Нууман в провинция Идлиб. В същата провинция е ликвидиран обект, използван от терористите като разпределителен пункт и голям склад с боеприпаси. В провинция Хама, край Кафер-Зайта е напълно разрушен команден пункт на ислямистите.

Същевременно турското външно министерство, в съвместно съобщение с държавите, участващи във водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава", изрази „дълбоко безпокойство" относно руските въздушни удари в Сирия. Ние, правителствата на Франция, Германия, Катар, Саудитска Арабия, Турция, Великобритания и САЩ, изразяваме нашето дълбоко безпокойство относно руското струпване на военна сила в Сирия и особено атаките на руските ВВС в Хама, Хомс и Идлиб, които доведоха до цивилни жертви и не бяха насочени към „Ислямска държава", отбелязва се в съобщението.

Според държавите от коалицията действията на Москва ще доведат до „допълнително ескалиране и само ще увеличат екстремизма и радикализма".

Призоваваме Руската Федерация незабавно да прекрати атаките срещу сирийската опозиция и цивилни и да насочи усилията си към „Ислямска държава", заключава се в декларацията.

На 30 септември Съветът на Федерацияна, горната камара на руския парламент, с гласуване разреши на президента Путин да използва войски на сирийска територия. Няколко часа по-късно започнаха първите удари на руските ВВС, като бе съобщено, че цели на атаките са складове, цехове за производство на оръжие и боеприпаси, командни и разпределителни центрове на „Ислямска държава”. Непосредствено след това срещу Русия заваляха обвинения, че самолетите бомбардират не само базите на терористите, но и обучените от САЩ представители на „умерената опозиция”, както и мирни жилищни квартали. Едновременно няколко източника съобщиха за загинали мирни жители, а над сирийските градове са се появили самолети, каквито местните не са виждали преди това.

След ударите на Русия в Сирия в Пентагона са се замислили за необходимостта от защита на обучените бойци на опозицията. Пожелали анонимност официални лица са споделили пред АП, че висшето военно ръководство и представители на министерството на отбраната на САЩ обсъждат спорни въпроси от областта на правото и външната политика, като преценяват възможността за използването на сила в отговор на действията на Москва.

Вероятността руските въздушни удари да отслабят „Ислямска държава“ не е голяма, но те ще укрепят режима на сирийския президент Башар Асад, поне в краткосрочен план, ще удължат войната и страданията на мирните граждани, коментира в. „Гардиън“.  Ако сирийските сунити бъдат принудени да избират между "Ислямска държава" и кървавото управление на Асад, те ще предпочетат ислямистката групировка, пише по същата тема в. „Дейли Телеграф“.  Владимир Путин успя да предприеме силови акции в Сирия не защото е по-смел или решителен от Барак Обама, а защото има ясна стратегия, пише в. "Вашингтон пост". Путин има съюзник - правителството на Асад - и неприятели - противниците на правителството, така че подкрепя съюзника си и се бие срещу враговете. За сравнение, Вашингтон и Западът са фундаментално объркани. Кого подкрепят САЩ в тази битка? Знаем срещу кого са - режима на Асад, а също "Ислямска държава", която случайно е основният противник на режима. Освен това срещу другите джихадистки групировки, биещи се в Сирия. Разбира се, и срещу силите на Хизбула и иранските сили, подкрепящи сирийското правителство. Западът е против почти всяка голяма групировка, воюваща в Сирия, което води до стратегическа непоследователност. Ако разгромът на "Ислямска държава" е важен, той трябва да се превърне в основен приоритет. Ако Асад падне от власт и джихадистите завземат Дамаск, това ще е по-лошо от оставането на Асад, допълва вестникът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване