10/03/15 07:50
(http://www.klassa.bg/)

Ставаме втората държава в ЕС със зоополиция

 България е втората държава в Европейския съюз, която ще има специализирана зоополиция. Това съобщи днес евродепутатът Емил Радев,по време на дискусията „Бъдещето на зоополицията в България“. Страната ни последва Холандия, която вече има солиден опит в защитата на животните. Там зоополицаите имат право да влязат в даден имот и да проверят как стопанинът се грижи за домашните си животни. В Нидерландия има и национална гореща линия 144, където не само приемат сигнали за насилие, но и разполагат с линейки, които се грижат за пострадалите животни.
У нас вече има определени над 60 служители на МВР, които ще работят в звено Зоополиция, съобщи зам. министърът на Министерството на вътрешните работи Красимир Ципов.
Предстои да бъде изготвена Национална програма за овладяване на популацията от безстопанствени кучета, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която също участва на кръглата маса. От ведомството вече са предприети законодателни инициативи, очаква се  Законопроектът за защита на животните, който мина на първо четене да влезе в зала, а до Нова година депутатите да приемат предложените промени. Една трета от домашните любимци се озовават на улицата, стана ясно по време на дискусията. Това са предимно изгонени кучета и котки, загубени или изхвърлени още като съвсем малки. Според експерти масовата кастрация на домашни кучета може да намали нежеланата популация в градовете.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване