10/03/15 07:29
(http://www.klassa.bg/)

Съзтезание за соларни автомобили ще се проведе в Австралия

  През идващата есен около 50 отбора от целия свят ще участват в съзтезание в Австралия, за да докажат, че соларните им автомобили могат да прекосят девствената и безлюдна част на континента, наричана Аутбек, пише Live Science. Съзтезанието World Solar Challenge ще се проведе от 18 до 25 октомври и ще включи изминаването на приблизително 3000 километра от Дарвин до Аделаида. Бързината ще бъде важна, но освен висока скорост екипажите ще трябва да демонстрират ефективни стратегии за използване на енергия. 
Едно от правилата на надпредварата гласи, че ще бъде позволено соларните автомобили да складират само 5 киловат часа енергия при едно зареждане. За сравнение, 1 киловат час може да захрани една електрическа крушка в продължение на 8 часа. Останалата енергия, необходима за движението на колите ще трябва да се набави от слънчевите лъчи или от кинетичната енергия на автомобилите. Така екипажите ще зависят от слънцето, за да зареждат батериите по време на светлата част от денонощието в суровата австралийска пустиня. 
При температури, често надхвърлящи 40 градуса по Целзий ще бъде особено важно за участниците да не се обезводнят по време на пробега. Наред с това и автомобилите трябва да бъдат оборудвани със защита срещу горещината. Предизвикателство ще бъдат и препятствията на пътя. За да се осигури безопасността на екипажите и за да се избегнат сблъсъци с кенгурута, съзтезанието ще приключва всеки ден в 17 часа местно време. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване