10/04/15 16:51
(http://www.klassa.bg/)

Да облекчиш съда

 Когато преди година от организацията "Център за независим живот" решават да обжалват наредбата, която определя кои сдружения членуват в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, едва ли са допускали какво право ще получат след половин година от Върховния административен съд.

Тричленен състав на съда отхвърля жалбата. Но после идва наистина кривото. По волята на върховните магистрати в процеса като заинтересовани страни встъпват още двайсетина организации, които членуват във въпросния съвет. Поради тази причина, след като губи делото "Център за независим живот", е осъдена да плати и 15 хил. лв. адвокатски хонорар.

Легитимна организация, която от 20 години се бори за правата на хората с увреждания иска от съда да прецени дали правилата, по които се избират членовете на въпросния съвет (и впоследствие получават пари от държавния бюджет), отговарят на конституцията и на международните договори. Тази дързост им струва 15 хил. лв.

Представете си сега, че "Център за независим живот" беше загубила решението и на втора инстанция. Тогава щеше да дължи не 15 хил. лв., а 115 хил. лв., което за подобна организация е равносилно на гражданска смърт.

От цялата история вярно е всичко до последното изречение. Всъщност и то щеше да е вярно, ако предложените преди две седмици от реформаторите промени в Административно-процесуалния кодекс.

Проектът съдържа редица позитивни идеи, но текстовете могат да бъдат изключително опасни и, "облекчавайки" върховните съдии и ускорявайки процеса (каквито са двата основни постулата в мотивите на промените), могат всъщност да направят административното правораздаване недостъпно за гражданите. Което ще го обезсмисли – защото в крайна сметка идеята на административния процес е да брани държавата от гражданите, а не обратното.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване