10/05/15 08:22
(http://www.klassa.bg/)

Бежанците намалиха биреното безумие на Октоберфест

 Броят на любителите на бира, посетили тазгодишното издание на Октоберфест, е намалял с 400 000 души, съобщи при закриването на фестивала заместник-кметът на Мюнхен Йозеф Шмид. Само 5,9 милиона души са бирения фест в сравнение с 6,3 милиона миналата година. Спадът бе обяснен със студеното и дъждовно време, както и със засиления контрол по германските граници на фона на вълната от мигранти, насочили се към страната през последните седмици. Местните власти се опасяваха са посетителите на фестивала още преди началото му именно заради небивалия наплив от бежанци и сигурно броят на новопристигналите в страната чужденци е съотносим с броя на онези, които не са отишли на тазгодишното бирено безумие. "Четиристотин хиляди посетители по-малко имаше тази година, но въпреки това равнището на Октоберфест бе високо", допълни заместник-градоначалникът на Мюнхен.

Става дума за най-посещавания бирен фестивал на Планетата - близо 6 милиона души за около две седмици - от първата събота след 15 септември, до първата неделя на октомври, като от 2000 г. насам важи правилото, че ако се пада 1 или 2 октомври, тогава играта продължава до 3 октомври - денят на Обединението на Германия.

Преди откриването на охладителната техника бирените фестове през есента в Бавария съвсем не са рядкост и са ориентирани към една съвсем практична цел - изпиването на складираната т. нар. мартенска бира, преди началото на новия сезон за производство. Според т. нар. “райнхайтсгебот” или закона за чистотата и производството на бира в Бавария от 1516 г., въпросната напитка може да се прави само през периода между деня на св. Михаел (29 септември) и деня на св. Георг (23 април). През останалото време производството е забранено заради по-високите температури, при които бирата просто не става. За да не се получи така, че през топлите 5 месеца народът да остава без любимата си напитка, през март се произвеждал особен вид бира, който имал по-дълъг срок на годност, най-вече поради по-високото си алкохолно съдържание. Именно остатъците от складираната в избите “мартенска” бира се изпивали преди идването на новия сезон. По ред причини “Визнбиер”, бирата, която днес се предлага по време на Октоберфест обаче няма нищо общо с някогашната “мартенска”, но това едва ли разваля празника.

Мюнхенският Октоберфест първоначално няма нищо общо с “всенародно” карнавално напиване, каквото е днес, а за първи път е организиран на 17 октомври 1810 по случай сватбата на баварския принц Лудвиг с принцеса Тереза и представлявал конни надбягвания на поляна край стените на града. Съвсем логично от тогава въпросното място носи името на принцесата - Терезиенвизе, в свободен превод - Терезина поляна. Принцът имал неистов интерес и влечение към всичко, свързано с Древна Гърция и по-негово предложение, фестът бил организиран по маниера на античните Олимпийски игри - имал подчертано спортен характер и за всеобща радост на жителите на града било решено да се случва всяка година по едно и също време. През вече 200-годишната история д’Визн не се е организирал само по време на война и епидемия. Така започва традицията “Октоберфест”, от която днес е останало мястото, което вече съвсем не е извън пределите на Мюнхен, поводът за събиране на масите на едно и също място, и разбира се бирата, до голяма степен определяща настроението и атмосферата на феста.

След като във връзка Наполеоновите войни през 1813 г. фестът не се случва, в следващите години пространството, на което се провежда започва постепенно да променя облика си - освен трасето за конните надбягвания се появяват дървета за катерене, кегелбани, люлки и всевъзможни атракциони, които привличат бедните люде от града, защото в игрите можело да се спечели порцелан, сребро и дори скъпоценности. През 1850 г. там по заповед на вече възкачилия се на престола Лудвиг I се появява статуята на Бавария.

Преди точно век, през 1910 г. Октоберфест навършва сто години, но дори и тогава още не е бирен фестивал - набляга се на атракционите и илюминациите, които тогава за първи път са направени с електричество. Безразборната употреба на алкохол не се поощрява и според някои свидетелства, дори било забранено да се пее за пиянство.

Cлед Първата световна война обаче фестивалът се възражда в ново качество - пронизано от носталгия по добрите стари времена на Бавария мероприятие, докато истински бирената традиция с оръдейни изстрели и отварянето на първата бъчва с бира и възгласа на кмета, който извършва свещенодействието: “O’zapft is!” (нещо като “потече”), датира от 50-те годни, а световната му известност идва с Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. От тогава за есенното “бирено безчинство” в града се стичат не само германци от всички краища на страната, но и туристи от цял свят. Това обаче не значи, че част от населението на столицата на Бавария не предпочита да остава у дома и с нетърпение да чака да изветреят алкохолните пари, други характерни за феста миризми и последствия. Засега рекордът по посещаемост е поставен през 2000 г., когато Октоберфест събира 6,9 милиона души за 18 дни, като средно всеки посетител е изпил по една еднолитрова халба бира.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване