10/05/15 08:05
(http://pik.bg)

Благоевград отбелязва 103-годишнината от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

Благоевград отбелязва 103-годишнината от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

С богата празнична програма Благоевград ще отбележи 103- годишнината от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. Това съобщи Румяна Станоева , старши спецаилист в Отдел „Култура“ на община Благоевград, пише "Фокус".

Празничният ден ще започне от 10.30 часа с издигане на националния флаг на площад “Георги Измирлиев” и полагане на цветя пред паметника на революционера Георги Измирлиев-Македончето.

Почест, ще бъде отдадена и на загиналите по време на освободителните действия, с полагане на венци пред паметника на Македоно – Одринското опълчение на площад “Мите Марков” от 10.30 часа. Заупокойна молитва и панахида, в памет на загиналите за Освобождението, ще бъде отслужена в благоевградския храм „Въведение Богородично” от 11.00 часа. Академичен хор „Гусла” ще изнесе празничен концерт „Бойните маршове на честта и славата на Родината” от 11.40 часа на площад „Македония”. С интерактивна изложба „Благоевград- поглед към миналото” ще започне втората част от тържествата по повод Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.

Тя ще бъде представена от 17.00 часа в Регионален исторически музей в Благоевград. За пръв път Общински съвет ще проведе своя сесия извън обичайното място –зала „22 септември”. Тържествената сесия на ОбС- Благоевград ще бъде съчетана с церемония по връчване на наградите „Личност на годината” в Драматичен театър „Никола Вапцаров” от 18.30 часа.

Празничният ден за благоевградчани ще продължи с концерт на Ансамбъл „Пирин”, които чрез своите танци умело пресъздават една история и хармонично преплитат минало и настояще. Коя ще бъде тяхната история, в песен и танц, жителите ще могат да видят от 20.00 часа на площад „Георги Измирлиев”. Финалният щрих в програмата ще бъде поднесен чрез 3D мапинг шоу. Програмата за 5-ти октомври ще завърши с тържествена заря над площад „Георги Измирлиев”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване