10/05/15 09:50
(http://pik.bg)

Военният министър бе привикан в парламента във вторник

Военният министър бе привикан в парламента във вторник

Военният министър Николай Ненчев ще отговаря на актуални въпроси на депутатите от Комисията по отбрана на Народното събрание. Това ще се случи на 6 октомври (вторник) от 10.00 часа, един час преди началото на извънредното заседание на парламента, предаде БГНЕС. 

Изслушването на Николай Ненчев ще стане в контекста на поисканата му оставка от депутатите от “БСП лява България” и “Атака”. До искането се стигна след като началникът на Военновъздушните сили ген. Румен Радев обяви, че подава оставка. След разговор с премиера Бойко Борисов, Радев се съгласи да остане начело на военната авиация, но след получените гаранции, че държавата ще осигури средства за поддръжката на военната ни авиация. 

Миналата седмица съобщихме, че Министерство на отбраната е изготвило законодателни поправки, които биха позволили българското въздушно пространство да се охранява от самолетите на държави-членки на НАТО. Това се налага заради изтичането на ресурса на МиГ-те, които са на въоръжение в Българската армия. По думите на военния министър въпрос до дни е финализирането на договорите с Полша за ремонт на самолетите МиГ-29.

Руският производител на изтребителите обаче заяви, че Полша няма лиценз да извършва планирания ремонт. Междувременно след като ГЕРБ подкрепи предложение на депутат от “БСП лява България” за промяна в изискванията за директора на служба “Военна информация”, късно в неделя стана ясно, че избраният само преди няколко месеца Йордан Бакалов е подал оставка, тъй като според новите разпоредби не отговаря на изискванията за заеманата длъжност. От Реформаторския блок призоваха президента Росен Плевнелиев да наложи вето, но за момента от администрацията на държавния глава не са коментирали дали това ще се случи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване