10/05/15 10:59
(http://pik.bg)

Еколозите искат нови лифтове на Витоша – ама да са техни

Еколозите искат нови лифтове на Витоша – ама да са техни

Миналата седмица чухме това, което от години всички подозираха – партийните еколози нямат никакъв екологичен проблем с лифтовете във Витоша. Напротив, по собствените им думи, е нужно да има повече и по-големи лифтове. Но те трябва задължително да се управляват от партийните зелени – заявено в прав текст кандидатът им за кмет за София.

Докато в цял свят планините се щадят като автомобилният трафик се ограничава и достъпът се извършва чрез лифтове, псевдо-зелените политици в България вече две десетилетия заблуждават обществото, че колите и автобусите били екологични, а лифтовете – не. За съжаление, техните лъжи твърде често успяваха в целите си и днес почти 70% от посещаващите планина Витоша го правят с личните си автомобили – невиждано и нечувано за всяка наистина „зелена“ европейска държава.

Истината е, че подмяната на старите лифтове в планината е позволена със закон, а забранена от стария план за управление на парка, поддържан от еколозите години наред. И така стигаме до абсурда, в който единствената европейска столица с планина в непосредствена близост има лифтов капацитет от няма и 1000 души на час. Драгалевски лифт е на 50 години, Симеоновски е на христова възраст, а неработещият Княжевевски гони 60 години. Както и да се поддържат тези съоръжения, те са морално и технологично остарели, капацитетът им е малък, двигателите им са енергийно неефективни и неекологични и не могат да конкурират модерната инфраструктура, която се изгражда вече не само в Западна Европа, но и от страни като Словакия, Чехия и дори Сърбия.

Всичко това беше най-накрая признато от кандидатът за кмет на зелените, който въодушевено изтърси, че ако дойде на власт, лифтове от Черни връх до Околовръстното е най-малкото, дето ще направи. Той, обаче, не харесвал сегашните собственици на лифтове и затова не им разрешавал те да осъществят модернизацията.

Комичното е, че Витоша ски реално се продава и не съществува проблем тези политици да закупят компанията или да привлекат угоден за тях инвеститор, който да го направи. Вместо да направят това, те искат да вземат властта и да национализират фирмата на гърба на данъкоплатеца, да назначат свои партийни функционери за директори, като я управляват за обща сметка, но в лична полза. И докато не успеят,  щели да държат софиянци заложници на личните си интереси и да блокират всякакво развитие на Витоша.

Светлият лъч надежда е, че общественото мнение в София започва да се втвърдява около нуждата цялата спортна и инженерна инфраструктура във Витоша да се подмени и модернизира. Според скорошно социологическо проучване на БГНЕС, 88% от софиянци искат обновяване и модернизиране на съоръженията. Новият план за управление на парк Витоша предвижда именно това – модернизация и обновяване на спортната инженерна инфраструктура и забрана на всякакво друго ново строителство. Позицията на общинските съветници от ГЕРБ е в същата посока.

На предстоящите местни избори зелените вероятно ще спечелят за пореден път 0% от гласовете на хората. И за пореден път несъстоятелността на идеите им да лъсне пред всички. Още на следващия ден, провалените политици ще се завърнат в ролята си на лобисти на чуждестранни курорти и рекетьори и ще подновят черната си кампания срещу превръщането на парк Витоша в модерно и европейско място за почивка и опазване на природата.

Дано през следващия си мандат кметът Фандъкова покаже най-накрая достатъчно твърдост и игнорира лобисткия натиск на псевдо-еколозите. Ако ли не, то до 5 години съществуващите лифтове ще достигнат крайната си амортизация. И София ще може да се „похвали“, че е не само единствената европейска столица в близост до планина , но и че е единственият голям град в света, който има планина без нито един работещ лифт до нея.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване