10/05/15 09:38
(http://pik.bg)

Започва авторският музикален проект „Симфомания“ на Хилда Казасян

Започва авторският музикален проект „Симфомания“ на Хилда Казасян

Авторският музикален проект „Симфомания“ на Хилда Казасян, одобрен за финансиране по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.страртира. Проектът бе избран от Министерството на културата на Република България измежду 240 други кандидатури. Това съобщиха от пресцентъра на Община Кюстендил.


Проектът е в съответствие с оперативна цел „Създаване на условия за равен достъп на ромската общност до обществения културен живот и съхранение и развитие на ромската традиционна култура и творчество“ от Приоритет „Култура и медии“ на Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020) и допринася за изпълнение на Цел 3. Стимулиране на ромската общност за активно участие в обществения културен живот.


„Симфомания“ е арт продукция за популяризиране и възраждане на интереса към симфонична и джаз музика сред възможно най-широк кръг слушатели. С доказания си професионализъм и повече от 20 години успешна активна сценична дейност, авторите на проекта (Хилда Казасян, Борислав Йоцов и Христо Йоцов) целят да провокират интереса на широката общественост, подрастващите музиканти и българските артисти в посока преоткриване на ценностите на европейската и световна музикална култура.
Проектът ще се реализира като цикъл от 5 (пет) концерта на територията на областите: Монтана, Ямбол, Пазарджик, Софийска – община Ихтиман и Кюстендил, които ще се проведат на открито, на публични места.

Разбирането на авторите е, че музиката следва да достига до всички, не само чрез интернет или медиите, а преди всичко чрез лично съпреживяване.
Музикалната програмата включва, както авторски произведения, така и образци от световни класически автори, аранжирани специално за проекта. Програмата съчетава симфонична, джаз, етно и фолклорна музика. Целите на проекта са свързани с разработване и представяне на качествени и разнообразни музикални продукти, които да удължат живота на музикалните произведения. „Симфомания“ насърчава развитието и реализирането на проекти между млади и утвърдени изпълнители и творци, съчетаването на популярни и не до там популярни жанрове музика, което оживява произведенията.


Програмата е разработена от авторите на проекта, с участието на симфоничен оркестър от ученици на Националното училище „Любомир Пипков”- гр.София, утвърдени музиканти, композитори и изпълнители като Хилда Казасян, Христо Йоцов и Борислав Йоцов. Проектът е насочен към млади музиканти, студенти, ученици, младежи, граждани, вкл. лица в неравностойно положение, малцинствени групи, изследователи, културни институти и организации – училища, университети, читалища, общини, медии.


Планираните резултати по дейностите на проекта:
1. Подготвена музикална програма, избрани солисти и оркестър и създадени нови партньорства;
2. Изработени и реализирани сайт, банери, плакати, медийни публикации и електронно излъчване на информация;
3. Проведен цикъл от 5 (пет) концерта в страната;
4. Изработен филм и трайно популяризиране на проведените концерти и музикална програма.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване