10/05/15 08:03
(http://www.dnevnik.bg/)

"Ислямска държава" взриви Арката на триумфа в Палмира


Бойци на джихадистката организация "Ислямска държава" са разрушили още един древен монумент в римския град Палмира в Сирия - Триумфалната арка, която е построена преди повече от 2 000 години.

Пред "Ройтерс" началникът на сирийския отдел за античните паметници Маамун Абдулкарим е заявил, че източници в Палмира са потвърдили, че Триумфалната арка - един от най-ценните паметници в някогашния град-оазис - е взривен.

Джихадисти от терористичната групировка разрушиха храмове и исторически паметници в града, обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО, след като установиха контрол над него през май. Според джихадистите античните развалини са богохулни.



Триумфалната арка е превърната в прах. "Ислямска държава" я разруши", е казал днес за АФП Мохамад Хасан Хомсия, активист от Палмира. От базираната в Лондон сирийска организация за защита на човешките права са потвърдили информацията, добавя Би Би Си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване