10/05/15 08:24
(http://www.klassa.bg/)

Китай не е пращал самолетоносач към Сирия

 Китай не е пращал самолетоносача си „Ляонин“ (бившият съветски крайцер „Варяг“) към бреговете на Сирия. Първото съобщение за самолетоносача се появи на 23 септември в ливанското издание  Al-Masdar Al-Arabic. Публикацията се позоваваше на сирийски военен източник, според който „китайски кораби са преминали през Суецкия канал на 22 септември и се насочват към Тартус, където е руската военноморска база. Три дни по-късно по темата писа израелският сайт DEBKAfile, като добави, че в най-скоро време до самолетоносача ще бъде прехвърлена ескадрила палубни изтребители J-15, която ще се включи в борбата с ислямистите в Сирия.
Последва не съвсем ясната реакция на говорителят на Министерството на външните работи на Китай Хун Лей, който заяви, че относно сирийската криза, Китай настоява за политическо решение, самоопределение на сирийския народ, толерантен политически процес, общонационално примирие и продължаване на хуманитарната помощ в Сирия и районите около нея. За истинското разрешаване на сирийската криза, трябва да се намери „междинен път“, който отговаря на реалността в страната и интересите на различните фракции. За целта Китай ще положи усилия заедно с международната общност, каза още Хун Лей.
За сметка на това китайските военни се изразиха по-точно, пише руският в. „Комерсант“. Това са чиста проба слухове. Китай не е могъл да изпрати военни кораби в Сирия, за да подкрепи една от страните в конфликта. Позицията на Китай се състои в това, че трябва да се даде възможност на сирийския народ сам да определи бъдещето си“, съобщава руското издание, цитирайки професор Чжан Цзюнше от Военно-морската академия на Национално освободителната армия на Китай.
„В района на Северна Африка и Близкия изток се намира „Отряд 152“ на военноморските сили на Китай, но в него няма самолетоносач, пояснява професорът и добавя, че въпросният отряд се използва за охрана на морския трафик от пирати, но сега извършва околосветско турне. Отрядът наистина е минал през Суецкия канал на 22 септември, но следващата му цел е да мине през Средиземно море и да стигне до Балтийско.
Съмнение относно това, че самолетоносачът „Ляонин“ е пратен да участва в сирийския конфликт изказва и гравният редактор на руското сп. „Експорт вооружений“ Андрей Фролов. По думите му при „Ляонин“ става дума за модернизиран съветски кораб (купен през 1998 година от Украйна), който се използва от китайците като учебно-тренировъчен.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване