10/05/15 03:49
(http://pik.bg)

Кунева: С България Шенген ще е още по-стабилен

Кунева: С България Шенген ще е още по-стабилен

Шенгенската зона ще стане още по-стабилна с присъединяването на България и Румъния към нея. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева, отговаряйки на въпрос кога се очаква София да получи покана за присъединяване към нея.

„Не преставам да поставям този въпрос, но той минава през Съвет за вътрешни работи. На 8 октомври е заседанието на министрите на вътрешните работи. Следващата възможност да се говори за бъдещето на шенгенската политика вече е на ниво Европейски съвет, който ще бъде в последната седмица на октомври“, поясни Кунева.

Тя бе категорична, че няма никакво колебание, че разширяването на Шенген с България и Румъния, макар и само през една граница ще направи шенгенската политика и Шенген, като зона на сигурност още по-стабилна. Общественото мнение, изтъкна Кунева, е част от решаването на това уравнение, а в моменти, когато се изграждат стени, не се създава добра атмосфера за водене на тези преговори. „България и Румъния са готови да влязат в Шенген по въздух. Това ще бъде от изключителна полза за шенгенската политика. Правим няколко крачки напред. До преди тази сериозна криза, повечето страни бяха на страната на разширяването на Шенген, но в последните дни и седмици има повече основание за притеснение. Много е важна преценката на министрите на вътрешните работи”, каза вицепремиерът.

Според нея България със сигурност е част от шенгенското пространство, като основа на нашия договор. „Въпросът е кога ще се случи това, колкото по-бързо го направим, когато страната е готова, толкова по-добър знак ще дадем, че Шенген е политика, която е стабилна и е тук, за да остане. Това е зона за сигурност, и така, както еврозоната оцеля, когато имаше икономическа и финансова криза, по същия начин и Шенген ще излезе по-силен”, каза Меглена Кунева. Тя подчерта, че от наша страна договорът е изпълнен, страната ни е готова технически за присъединяването към зоната. „Очаквам и партньорите ни да направят решителна стъпка“, добави още вицепремиерът. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване