10/05/15 08:25
(http://www.klassa.bg/)

Меркел връща открадната статуя

 Германският канцлер Меркел бе принудена да замине за Индия с военен транспортен самолет, след като се оказа, че има технически проблем с правителствения „Еъбъс“ А-340. В транспортната машина, която иначе се използва за превоз на войници до Афганистан, няма бизнес класа, няма специални помещения, както би се полагало на толкова високопоставен пътник и затова Меркел и делегацията полетяха в „дървена класа“, пише в. „Билд“.

 

 

Посещението на Меркел в най-голямата демокрация в света (1,252 милиарда души) е свързано освен с правителствени консултации и уреждане на отношенията в областта на икономиката и с една 80-килограмова статуя на зеленикав варовик, която се смята за една от най-големите кражби на произведение на изкуството в историята, повествува „Билд“. 1300-годишната пластика на богинята Дурга ще бъде официално върната от Меркел на Индия. Статуята е била закупена от музея Линден в Щутгарт през 2000 г. от нюйоркския търговец Субхаш Капур за 250 000 долара. Оказало се, че Капур всъщност търгува с откраднати от индийски храмове ценности. Това станало известно, след като през 2007 г. в Ню Йорк е заловен контейнер с 1,5 тона крадени антики, а получателят на пратката бил реномираният дилър на произведения на изкуството, който пък четири години по-късно бил арестуван на летището във Франкфурт на Майн от немската полиция. В хранилищата на Капур в САЩ били открити откраднати произведения на изкуството за 107,6 милиона долара. Сега скулптурата на Дурга ще се върне в Индия и ще бъде официално предадена от Ангела Меркел, пише „Билд“.

 

 

Германия няма да обмисля намаляване на ангажимента си за приютяване на търсещи убежище, каза канцлерът Ангела Меркел и така отхвърли исканията на коалиционните си партньори от Християнсоциалният съюз (ХСС) за промяна на законодателството по този въпрос, предаде ДПА. Представители на ХСС призоваха да се смекчи заложеното в основния закон на Германия изискване всички търсещи убежище да бъдат приемани. Аргументът е, че това се налага, защото Германия не издържа на напрежението, което създава напливът от бежанци към нейната територия.

Меркел заяви в интервю за "Дойчландфунк", че в основния закон няма да има никакви промени и че Германия ще продължи да изпълнява Женевската конвенция от 1951 г. за статута на бежанците.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване