10/05/15 14:32
(http://www.dnevnik.bg/)

Министърът на отбраната не приема оставката на Йордан Бакалов от военното разузнаване


Министърът на отбраната Николай Ненчев не приема подадената оставка на Йордан Бакалов като шеф на служба "Военна информация". Министърът първо щял да изчака, за да види дали президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на закона, с който става невъзможно Бакалов да продължи да заема поста.

Това съобщиха от пресцентъра на военното ведомство.

Днес Ненчев и Бакалов са разговаряли и шефът на военното разузнаване е подал заявление за освобождаване от заеманата длъжност, смятано от днес. Мотивите за подадената оставка са несъвместимост на заемания пост, произтичащи от приетия от Народното събрание Закон за военното разузнаване.

С изненадващо одобрените от парламента текстове, предложени от БСП и подкрепени от депутати от ГЕРБ, се въведе изискване директорът на военното разузнаване задължително да има висше военно звание и да е на действителна военна служба. Така на практика Бакалов не отговаря на изискванията на закона.

Това доведе и до оставката на Бакалов. Днес обаче министърът на отбраната е решил първо да изчака дали президентът Росен Плевнелиев ще "пусне" закона или ще наложи вето. Ненчев още веднъж уверил Йордан Бакалов, че високо цени неговите качества и продължава да има доверие в неговите способности да реформира Служба "Военна информация", както и да поддържа добри контакти с партньорските служби

Подобно мнение изрази днес и премиерът Бойко Борисов, който също призова президентът да върне текста. Той щял да говори с групата на ГЕРБ, за да разбере как се е стигнало до приемане на поправката "анти-Бакалов".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване