10/05/15 06:40
(http://pik.bg)

Парламентаристи от Черноморското сътрудничество заседават във Варна

Парламентаристи от Черноморското сътрудничество заседават във Варна

Заседават Комитетът по икономически, търговски, технологични и екологични въпроси и Комитетът по правни и политически въпроси на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС). Народното събрание ще бъде домакин на 45-ото заседание на Комитета по икономически, търговски, технологични и екологични въпроси и на 46-ото заседание на Комитета по правни и политически въпроси на ПАЧИС. Те са на 5 и 6 октомври във Варна. В двудневния форум ще участват около 40 парламентаристи от страните членки на Асамблеята. Форумът ще бъде открит от председателят на Народното събрание Цецка Цачева на 5 октомври. С приветствия към парламентаристите ще се обърнат ръководителят на делегацията на Народното събрание в ПАЧИС Полина Карастоянова, председателят на икономическия комитет на ПАЧИС Муса Гулиев и председателят на правния комитет на ПАЧИС Михаил Емелянов. Заседанието на Комитета по икономически, търговски, технологични и екологични въпроси ще започне с представяне на доклад от заместник-ръководителя на българската делегация в асамблеята Павел Христов за въвеждането на електронното правителство в страните на ЧИС.

Предвижда се парламентаристите да приемат доклада и да изберат докладчик по него за заседанието на Генералната асамблея на организацията. В дневния ред е предвиден избор на председател и заместник-председател на Комитета по икономически, търговски, технологични и екологични въпроси и определяне на дата и място за провеждане на следващото му заседание. „Ролята на парламентите в осигуряването на правна рамка за борба с корупцията” е темата, по която ще дискутират членовете на Комитета по правни и политически въпроси на ПАЧИС. Доклад по нея ще представи грузинският депутат Михаил Мацхавариани. През втория ден от заседанието на Комитета по правни и политически въпроси делегатите ще обсъдят възможностите за утвърждаване на ролята на ПАЧИС като важен фактор за икономическо развитие и сътрудничеството в Черноморския регион.

Предвидено е те да изберат заместник-председател на комитета и да насрочат дата и място за провеждане на следващото му заседание. В заседанията на комитетите по икономически и по правни и политически въпроси на ПАЧИС ще участват и членовете на българската делегация в организацията Красимир Велчев и Петър Кънев. В ПАЧИС членуват дванадесет държави – Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна. Основен приоритет в дейността на Асамблеята е активизиране на икономическото, двустранно и многостранно, сътрудничество в Черноморския регион, което е предпоставка за развитието на страните-участнички и спомага за преодоляването на междудържавните и етническите конфликти. От създаването си на 26 февруари 1993 г. ПАЧИС се утвърди като действащ и ефективен парламентарен инструмент на Черноморското икономическо сътрудничество.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване