10/05/15 11:05
(http://www.dnevnik.bg/)

Португалците преизбраха правителството, наложило най-тежки икономически съкращения в страната


Премиерът на Португалия Педру Пасуш Коелю заяви, че е готов да състави ново правителство, след като коалицията му спечели най-голяма подкрепа на парламентарните избори, които се проведоха вчера. Правителството обаче не събра достатъчно гласове за мнозинство в парламента на страната, предаде "Ройтерс".

"Ще осведомим президента, че политическата сила, която спечели най-много от гласовете, е готова да сформира правителство. Не успяхме да постигнем мнозинство в парламента", заяви Коелю по време на телевизионно обръщение след изборите. За мнозинство Коелю се

нуждаеше от 116 места в парламента, от които той спечели 104.

"Ще търсим в парламента онези, които имат европейски подход и уважават европейските правила", добави премиерът в речта си.

В същото време лидерът на лявоцентристката опозиция Антонио Коща призна загубата си.

"Искам да поздравя Пасуш Коелю и (вицепремиера на Португалия) Пауло Порташ. Социалистическата партия не успя да постигне целите си", призна Коща.

Основното предизвикателство в началото на новия мандат на премиера е да убеди опозицията да подкрепи проектобюджета за 2016 г., предаде EU Observer.

38.6% от португалските гласоподаватели гласуваха. Преизбраното правителство трябваше да наложи тежки мерки на икономически съкращения, договорени между Лисабон и тройката кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) през 2011 г.

Управляващата коалиция е единствената формация в парламента, която не е лява. В лисабонския законодателен орган са представени основната опозиционна социалистическа партия, комунистическата партия и Левият блок (Bloco de Esquerda (BE)), често сравнявана с гръцката СИРИЗА.

Левият блок се превърнаха в една от изненадите на изборите от вчера, спечелвайки 10.2% и 19 парламентарни места, което е най-доброто им представяне до момента.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване